Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok SZIGET Hatalmas fináléval készülnek a Papageno Színpad fellépői az utolsó estére

Hatalmas fináléval készülnek a Papageno Színpad fellépői az utolsó estére

A Sziget – Papageno Klasszikus, Opera és Jazz színpada a Four Bones harsonakvartettel zárja az ide fesztivált. Legyetek velünk ma is, a meglepetésekről majd élőben!

- hirdetés -

A Four Bones harsonakvartett folyamatosan teltházas koncerteket ad Európa-szerte, kimagasló eseményeken képviseli Magyarországot, és Ázsiában is visszatérő vendég. Az együttes több mint tízéves fennállása óta megfordult a világ számos országában: koncertezett többek között Angliában, Ausztriában, Belgiumban, Spanyolországban, Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Észtországban, Kínában, Németországban és Szlovéniában.

Cinematic Bones névre keresztelt produkció több európai városban bemutatkozott már, elsőként Stuttgartban, majd Paderbornban és Brüsszelben – most pedig a Sziget Fesztivál közönsége is részese lehet egyedülálló projektnek.

- hirdetés -

A különleges formáció 2014-ben indította útjára vadonatúj projektjét, amellyel tovább feszegeti a műfaji határokat. A már jól megszokott Four Bones-hangzáshoz a modern elektronika és az ütőhangszerek armadája társul. Az elmúlt években folyamatosan bővülő, újabb zenei irányok színesítették a produkciót, amely 2016 októberében a CAFe Kortárs Művészeti Fesztiválon aratott nagy sikert.

Bartók és az izraeli művészet áll a CAFe Budapest fókuszában

A kvartett tagjai: Magyar Péter, Gáspár Olivér, Angyal János, Gyetvai Péter (harsona); Közreműködik: Ferencz László (dobok), Kovács Tamás „Tobzi” (ütőhangszerek), Bárány Bence (slam),  Super33 (visual)

Itt lesz a MediCantare Leánykar is, amely 2011-ben alakult kezdetben hat műkedvelő fiatal részvételével a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, mára pedig kb. 30 fős együttessé fejlődött, amelynek tagjai között egyaránt található ápoló, műtőssegéd, tolmács, könyvtáros, építőmérnök és cimbalomművész is.

MediCantare és a Klezmer R”s

A kórus az elmúlt években modern, XX. századi darabokon nevelkedett, eközben bátran vállalkoztak Európa legkülönbözőbb szegleteiből származó szerzők műveinek előadására: a magyar és az angol műveken kívül énekeltek francia, észt, lengyel, finn, orosz, és héber darabokat is.

A MediCantare Leánykar hangversenyein elsődleges szempont, hogy a közönség is kivegye a részét a munkából: hol énekléssel, hol a darabok bemutatása közben eljátszva, kísérve válhatnak a koncertek tevékeny részeseivé, s aki kedvet kap, minden évben egyszer csatlakozhat is a kórushoz egy hangverseny erejéig.

A kórus művészeti vezetője Tőri Csaba, a Klezmer in da Tent hangversenyen pedig meghívott karnagyként Takács Réka vezeti az Leánykart.

A 2000-ben alakult Klezmer R’s lendületes zenéje a hangszerelés sokrétűségének köszönhetően nemcsak a hagyományos közép-európai, hanem az orosz, a héber, a New-Orleans-i és a modern klezmert is megismerteti a közönséggel. Ezt fontosnak tartják, hiszen minden zenei műfaj teljessége és szépsége annak gazdagságában, sokszínűségében rejlik.

A Klezmer in da Tent műsora egy évvel ezelőtt Budapesten debütált nagy sikerrel. Újszerűsége abban áll, hogy a tradicionális klezmer hangszerek mellett a szólóénekes szerepére egy háromszólamú nőikart komponált a szerző, Rick Róbert. A műsorban szereplő sodró lendületű, magával ragadó darabok ismert klezmernóták átiratai, amelyek kifejezetten a produkció számára készültek.

Több alkalommal is koncerteztek a Sziget Fesztiválon, a Budapest Plázs Nagyszínpadán, a Budapest Fringe Fesztiválon, a Zsidó Nyári Fesztiválon és szerte az országban. 2001-ben megnyerték a Kapolcs-Művészetek Völgye tehetségkutató versenyt. A 2011-es nagy sikerű csehországi turné után a sors az ország különböző városaiba sodorta a zenekar tagjait, így több mint 200 koncert után az együttes befejezte a közös zenélést. 2016-ban azonban ismét összeálltak, hogy a MediCantare Leánykarral közösen adjanak nagykoncertet.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.