Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Herczeg Ferenc legsikeresebb színművét mutatja be áprilisban a Déryné Társulat

Herczeg Ferenc legsikeresebb színművét mutatja be áprilisban a Déryné Társulat

A Déryné Program zászlóshajójaként színpadra vitt Déryné ifjasszony című előadás után egy újabb Herczeg Ferenc-mű bemutatójára készül a társulat. A Kék róka című előadást április 16-án mutatják be.

- hirdetés -

Pál és Cecile házasok. Gyámleányuknak, Lencsinek öt diplomája van, szépen rajzol, ő fogja Pál készülő könyvét illusztrálni. Cecile a városban járkál, egy kék róka garnitúrát próbál találni. Megérkezik Sándor barátjuk, akit délben nem fogadott a Török utcában lakó Trill báró, mert valószínűleg nő volt nála. Sándor Cecile-re gyanakszik, féltékenység gyötri.
Herczeg Ferenc a háromszög-történeten azzal csavar egyet és teszi izgalmassá, hogy a vádló nem a férj, hogy a szerelmes nem a szerető, hogy a vélt szerető nem az, akire a férj számít.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Tóth Ede színművét mutatja be márciusban a Déryné Társulat

Herczeg Ferenc a XX. század első felének egyik legnépszerűbb színpadi szerzője volt.
Legnagyobb színpadi sikere, a Kék róka egy szerelmi háromszög szituációjára épít, amit a szerző ráadásul még játékosan meg is csavar. A néző úgy érezheti magát, mintha egy kulcslyukon át szemtanúja lenne négy ember szerelmi civakodásának. A kék róka maga szimbólum: a varázslatnak, fantáziának, valóságon túli világnak a szimbóluma. Egy olyan világé, amelyre mindannyian vágyunk, és ha ezt nem találjuk meg a hétköznapi életünkben (férjünkben-feleségünkben), akkor a valóságban is gyakran felbukkan a harmadik fél.

A darab női főszereplőjét, a házasságtörés gyanújába keveredett nagyvilági asszonyt, Cecile-t mindig rangos színésznők játszották: a bemutatón Varsányi Irén, majd hosszú évekig Bajor Gizi. Nemcsak Cecile alakja, hanem a többi karakter is nagyszerű szereplehetőséget kínál a Déryné Társulatának. A darab felidézi a múlt század elejének hangulatát is, amikor a nők gazdag eszköztárral bolondították meg és tartották őrült kételyben a férfiakat.

Ide kapcsolódik:
Déryné ifjasszony című előadásuk a Déryné Program zászlóshajója

A Kék rókát egy fiatal alkotó, Szabó Sebestyén László rendezi, aki egy olyan előadásötlettel állt neki a munkának, amely teljes egészében felfrissíti az 1917-ben írt darabot, és kiemeli fordulatosságát, bravúrosságát. A néző egy valódi érzelmi hullámvasútra száll majd fel, ahol a szereplőkkel együtt élheti meg az érzelmek széles skáláját.

Szereposztás:

 

Pál – Ivaskovics Viktor
Cecile – Losonczi Kata
Sándor – Turi Bálint
Trill báró – Dányi Krisztián
Lencsi – Gulyás Gabriella

 

Díszlet- és jelmeztervező – Ondraschek Péter

Rendező – Szabó Sebestyén László

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.