Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Brahms, a magyar zene szerelmese

Brahms, a magyar zene szerelmese

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1833. május 7-én született és 1897. április 3-án hunyt el Johannes Brahms német zeneszerző, akit közeli kapcsolatok fűzték az akkori magyar zenei élethez. 

- hirdetés -

Több ízben koncertezett Pesten és Reményi Edével közösen tett koncertkörutakat. Magyaros dallamokat jegyzett fel, és ezeket közismert és népszerű Magyar táncain kívül számos más művében is feldolgozta.

A Magyar táncok, ez a 21 darabból álló zenei csokor, a magyar műzenéből legalább úgy merített, mint a magyar népzenéből. A legismertebb az V. tánc, ami egy csárdás, melyet Kéler Béla – hagyományos népdalnak tartott – Bártfai emlék című műve nyomán írta.

Ide kapcsolódik:
Liszttől Menuhinig - az első pesti luxushotel zenei emlékei

Brahms kései f-moll és Esz-dúr szonátáit egy 1891-es meiningeni látogatás ihletett. A komponista itt szeretett bele a fátyolosan éneklő klarinét tónusába, s rögtön el is kezdett a hangszerre komponálni. Így született e két szonáta 1894-ben; egy évvel később hangszerelte át őket – a szintúgy meleg hangú – brácsára is. Brahms utolsó kamaraművei ezek, amelyek a meiningeni látogatás hatását annyiban is őrzik, hogy a két szonáta hangneme azonos az ott hallott Weber-versenyművekével.

Hallgassuk most bele Bársony Péter és Frankl Péter előadásában az Esz-dúr darabba!

Hasonlóképp poétikus a Brácsadalok című darab, amely egy Friedrich Rückert-vers, illetve egy Lope de Vega-költemény német fordításának éteri átdolgozása zongorára, brácsára és mezzoszoprán hangra. Bársony Péter és Komlósi Ildikó közös, a fenti műveket tartalmazó lemeze a tervek szerint 2017-ben meg a Hungaroton gondozásában.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X