Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bach és egy looper találkozása

Bach és egy looper találkozása

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mi történik, ha egy barokk korból érkezett hegedűs improvizálni kezd egy elektronikus zenésszel? Erre a kérdésre ad egy lehetséges választ a Fugato Orchestra Bach On Loop  című klipjében. A dal az együttes Hibrid Harmóniák című új koncertműsorának és hamarosan megjelenő kislemezének beharangozó száma, amelynek bemutatójára november 12-én Budapest egyik legújabb koncerthelyszínén, a Lóvasútban kerül sor.

- hirdetés -

A Fugato Orchestra a hibrid zene hazai kulcszenekaraként missziójának tekinti, hogy egységgé formálja a sokszínűséget. Az elektronikával, dobbal, basszusgitárral és énekesekkel kiegészített szimfonikus kamaraegyüttes zenéjében ugyanis a különböző műfajok lényegi energiái egyesülnek.

Hallotta már a megújult a Müpa-szignált?

A Bach On Loop című számban a Fugato Orchestra arra tett kísérletet, hogy összepárosítsa a barokk zene mesterének motívumait egy modern zenetechnológiai eszköz, a looper használatával. A felvevő-ismétlőgép lehetőséget teremt arra, hogy a zenész élőben feljátszott, folyton visszatérő frázisokat építsen fel, egyfajta kíséretet teremtve, amelyre aztán szabadon improvizálhat.

A monoton ismétlődés minimalizmusa egyébként Bach művészetétől igen távol áll, hiszen ő sokkal jobban szeret vándorolni a hangnemek között, ezért is jelentett kihívást, hogy hogyan teremtsünk folyamatos változást és fejlődést a műben. Az egyik egyszerű válasz, hogy a loopert néha ki kell kapcsolni. A monotónia és a váratlan kalandok a zenében is egymást váltogatva válnak értékessé.

– meséli Alpár Balázs, a Fugato Orchestra vezetője és zeneszerzője.

További információ ide kattintva.

A forgatás a győri Zichy-palota impozáns termeiben zajlott, a Boros Gábor Dávid által vezetett videós stáb részvételével. A videoklipben a múltból érkezett zenészt Farkas Izsák alakítja, aki az akusztikus hegedű mellett a különféle effektekkel megbolondított elektromos hegedűn is közreműködik. Billentyűs és további elektronikus hangszereken Alpár Balázs muzsikál.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X