Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Megjelent Vas Bence Hammond-orgonista új lemeze

Megjelent Vas Bence Hammond-orgonista új lemeze

Az Overture et al. című album, amelyen a magyar jazz és kortárs klasszikus zene legjobb zenészei közreműködnek közre – legtöbben a Modern Art Orchestra tagjai – Dinnyés Dániel karmester vezényletével, a budapesti Pannonia Stúdióban került rögzítésre. A lemez december 10-től kapható.

- hirdetés -

„A lemez anyaga a világjárvány és kijárási korlátozások alatt íródott, amikor kevés lehetőség maradt a szokásos kreatív tevekénységek gyakorlására. A komponálás folyamata egyfajta mentőövet biztosított bben a kihívást jelentő időszakban. Bezárva egy gazdag természeti környezettel körülvett házba, figyelve a fények, formák és színek folyamatos változását megpróbáltam ezeket az impressziókat hangokká formálni.

- hirdetés -

Két kompozíciót, a Kołysanka-t és az Overture at Late Afternoon-t a két hozzám legközelebb álló személynek ajánlottam, akik inspirációt és erőt adtak ebben a nehéz időszakban” – mondja Vas Bence.

Az overture et al. album legtöbb darabjának szigorú zenei szerkezetét Bartók kompozíciós technikájának fundamentumai inspirálták. Többek között Hammond orgonával is kibővített big band felállás hallható a felvételeken.

Az orgona leginkább a basszushangszerek egyikeként és háttérként funkcionál, csak kevés szólót játszva. „Ez egy érdekes konfliktust hoz létre a kompozíciókba épített, improvizált részekkel, szólókkal (melyeket olyan kiváló zenészek játszottak fel, mint Cseke Gábor és Bacsó Kristóf)” – meséli Vas Bence.

Az alkotómunka és a felvételek az Instytut Współpracy Polsko-Węgierskiej im. Wacława Felczaka ösztöndíja keretében nyújtott nagyvonalú támogatásával valósultak meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.