Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Bécsi esték címmel készített új lemezt Farkas Gábor zongoraművész

Bécsi esték címmel készített új lemezt Farkas Gábor zongoraművész

Farkas Gábor új albumának anyagát rögzítette, ami a jövőben Bécsi esték címmel fog megjelenni a Hungaroton gondozásában. A zongoraművész tavasszal több alkalommal ad online koncertet.

- hirdetés -

A Hungaroton lemezfelvétel március 26–29. között zajlott, az albumon Schubert-, Schubert–Liszt-művek és ifjabb Johann Strauss–Grünfeld virtuóz darabja szerepel.

- hirdetés -

A lemez anyaga közül három mű elnevezése Bécsi esték: ezek közül kettő Schubert keringőiből való válogatás Liszt átiratában, valamint egy koncertparafrázisé, ami ifjabb Johann Strauss – Alfred Grünfeld-átirat a Denevér témáira. Schubert mint bécsi zeneszerző illeszkedik a lemez műsorába, tőle a Négy Impromptu (Op. 142.) hangzik el, mindemellett Liszt Valse Impromptuje is megszólal – ismertette a lemez anyagát a zongoraművész.

Koncertek

A tavaszi fellépéseiről Farkas Gábor elmondta, hogy április 22-én Saint-Saëns II. (g-moll) zongoraversenyét adja elő a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjén Dobszay Péter vezényletével, a koncert live stream formában lesz követhető. Hozzátette, hogy a 23-ra hirdetett veszprémi koncertet, amelynek ugyanez lett volna a műsora, a járványügyi helyzet miatt törölték.

Ide kapcsolódik:
Farkas Gábor: „Egyre többet szeretnék foglalkozni a bécsi repertoárral”

Május 3-án Mozart A-dúr zongoraversenyét (K. 488.) szólaltatja meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara hangversenyén Vásáry Tamás vezényletével. Május 13-án az MVM Koncertek rendezésében saját otthonából ad hangversenyt, a művek közben Vigh Andrea hárfaművésszel, a Zeneakadémia rektorával beszélget majd. Május 16-án Debrecenben szólóesttel lép színpadra a Steinway-koncertsorozatban, amelyen többek között a frissen felvett album anyagát mutatja be. Majd június legelején Beethoven: C-dúr zongoraversenyét adja elő a Budapesti Vonósokkal.

Hallgass bele az új lemez anyagába ide kattintva!

Farkas Gábor kiemelte: nagyon hiányzik számára a közönség, mert azok az energiák, amelyek az oda-vissza játékkal működnek, amikor az ember érzi, hogy a hallgatóság nyitott, a kamerás közvetítés esetében nem valósul meg. Ha egy nyitott és értő publikum ül a teremben, jó energiák születnek, mindez meg tudja sokszorozni az előadó produkcióját a színpadon és ez fantasztikus – hangsúlyozta, hozzátéve: véleménye szerint a közönség mindig is aktív részese egy koncertnek.

Oktatás

A koncerteken túl a zongoraművész beszélt oktatói munkájáról is, mivel a 2020/21-es tanévtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, valamint ő irányítja a Doktori Iskola Billentyűs és Akkordikus alprogramját is. A Tokyo College of Musicban 2017-ben fogadta el az állandó professzori kinevezését, most vendégprofesszorként tanít online, hiszen nincs lehetőség a személyes utazásra. Mint mondta, nagyon várja a találkozást az ottani növendékeivel is.

Farkas Gábor - fotó: Raffay Zsófia
Farkas Gábor – fotó: Raffay Zsófia

Farkas Gábor a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott 2005-ben Falvai Sándor és Némethy Attila tanítványaként. Doktori fokozatát is itt szerezte 2014-ben, két konzulense Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán volt. A Zeneakadémia elvégzése után William Grant Naboré növendéke lett a comói Nemzetközi Zongora Akadémián, Olaszországban. Az utóbbi években a legrangosabb magyar koncerttermek mellett olyan híres helyszíneken játszott többek között, mint a New York-i Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Merkin Hall, a velencei Teatro la Fenice, a brüsszeli BOZAR és a berlini Konzerthaus, valamint állandó résztvevője a legkiemelkedőbb nemzetközi fesztiváloknak. Művészetét 2012-ben Liszt-díjjal ismerték el.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.