Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Te csak hallgass! A világ legjobbjai között Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett közös lemeze

A világ legjobbjai között Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett közös lemeze

Komoly nemzetközi sikert ért el Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett 2021 februárjában megjelent lemeze, a Hallgató. Az album a hónap legjobb tíz klasszikus zenei felvételei között szerepel az Apple Music kínálatában, míg a viszonyítási alapnak számító The Classic Review portál az Editor’s Choice rovatban április hónap legjobb klasszikus lemezei közé sorolta.

- hirdetés -

„Kézzelfogható őszinteség és intenzív érzelem” – írja a felvételről az Apple Music, amelynek kínálatában márciusban a legjobb tíz album közé került a Hallgató. A The Classic Rewiew kritikusa pedig így ír: „valamennyi darab középpontjában a megemlékezés áll, annak többféle formájába betekintést nyerhetünk.”

- hirdetés -

Az albumot több más nemzetközi sajtóorgánum is méltatta. „Fantasztikus együttműködés Snétberger és Keller András vonósnégyese között, amely végigvezet minket hat évszázadnyi zenén, John Dowlandtől egészen a 20. század nagy klasszikusaiig, Sosztakovicsig vagy Samuel Barberig”- fogalmaz a lemezről John Lewis, a Guardian kritikusa.

Ide kapcsolódik:
Közös lemezt készített Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett

A Zeneakadémián élőben felvett Hallgató egy ihletett, megható album Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett előadásában. A világhírű gitárművész és vonósnégyes játékát megörökítő lemezen olyan szerzők műveit hallhatjuk, mint maga Snétberger, Sosztakovics, John Dowland, vagy Samuel Barber. Annak ellenére, hogy Keller András és Snétberger Ferenc gyakran adtak közösen koncertet, a Hallgató a két művész közreműködésének első lemezen megörökített lenyomata.

Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett
Snétberger Ferenc és a Keller Kvartett – fotó: Kleb Attila

A „Népem emlékére” nyitányának címe Hallgató – ezzel a mély fájdalmat megéneklő roma sirató műfajjal Snétberger egy gyerekkori emlékét idézi meg, nagyanyjától hallott, generációról generációra továbbadott temetési dallamot hív életre. De a „Népem emlékére” több, mint zenébe öntött fájdalom: egyszerre gyászos és örömteli, az ellenállás, kitartás és felszabadulás megünneplése.

A lemezen ezután Sosztakovics a világháború és fasizmus áldozatainak tiszteletére komponált 8. vonósnégyese következik a Keller Kvartett jellegzetesen energikus előadásában. Ezt John Dowland műveinek kifinomult feldolgozásai követik. A Keller Kvartett játékában Barber 11. vonósnégyesének Molto adagio ütemeiből az elvágyódás érzése szűrődik ki, a „Your smile” című darabban pedig a remény csillan meg Snétberger szólógitár-játékában. A lemezt záró „Rhapsody 1”-en Snétberger ragyogó zenei témáját értelmezi újra a gitár kísérte, a vonósnégyes, melyet a szerző eredetileg egy roma holokausztról szóló filmhez írt – így a lemez tematikája – a gyász és transzcendencia – teljes kört zár be.

A két világhírű művész együttműködése 2003-ban kezdődött, amikor az Orchestra di Padova del Veneto élén Keller András dirigálta Snétberger „Népem emlékére” című művét. Azóta számos emlékezetes közös koncertet adtak a Concerto Budapesttel, legutóbb John McLaughlin The Mediterranean Concerto című gitárversenyének magyarországi bemutatóját tartották a Müpában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.