Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Te csak hallgass! Bach univerzumát mutatja be legújabb lemezén Tóth-Vajna Zsombor

Bach univerzumát mutatja be legújabb lemezén Tóth-Vajna Zsombor

Júliusban a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában jelenik meg Tóth-Vajna Zsombor legújabb lemeze, mely a fiatal Bach zenei univerzumát igyekszik bemutatni.

- hirdetés -

A lemezen az észak-német (Buxtehude, Lübeck) és dél-német (Fischer, Froberger, Pachelbel) mesterek művei mellett elhangzik Frescobaldi két darabja és a Bach előtti Thomaskantor, Johann Kuhnau izgalmas, negyedik bibliai szonátája is, amely Ezékiás betegségét és csodálatos gyógyulását beszéli el.

- hirdetés -

„Ezen mesterművek és egy különleges, türingiai barokk stílusban épült orgona segítségével szeretném megmutatni, hogy milyen hatások formálták az ifjú Bach zenei ízlését, és segítették saját, egyedülálló zenei nyelvezetének kialakulását” – mondja Tóth-Vajna Zsombor.

„A fiatal Johann Sebastian Bach nyitottsága az őt megelőző korok és kortársai muzsikája iránt legendás volt. Szülei korai halála után legidősebb bátyjához, Johann Christoph Bachhoz került, aki a híres Johann Pachelbel tanítványa volt.

A legenda szerint a fiatal Sebastian legnagyobb vágya ekkoriban bátyja féltett kéziratgyűjteménye volt, melyben a kor billentyűs mestereinek legjelentősebb műveit gyűjtötte össze. Mivel a kötetet Christoph elzárta előle, így esténként a kottásszekrényből kellett titokban elcsennie, hogy holdvilágnál másolja a benne található remekműveket. Iskolás éveiben is megmaradt lelkesedése, nem egyszer több száz kilométert gyalogolt hóban-fagyban, hogy Dieterich Buxtehude játékát meghallgassa, és ahogy mondta, „egy s mást megtanuljon a művészetről” – áll a lemez ismertetőjében.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.