Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Te csak hallgass! „Karakteres játékában újjászületik Brahms” – Új lemezt készített Schiff András

„Karakteres játékában újjászületik Brahms” – Új lemezt készített Schiff András

Duplalemezt készített Brahms két zongoraversenyéből Schiff András a brit Felvilágosodás Korának Zenekarával. A Guardian szerint a zongoraművész „karakteres játékával újjászületett Brahms 1. d-moll zongoraversenye”.

- hirdetés -

„Brahms, a progresszív” – így hivatkozott a német romantikus zeneszerzőre Arnold Schönberg. Schiff András most kiadott Brahms-interpretációja újra megmutatta: amihez a virtuóz zongorista hozzányúl, azt többé nem lehet ugyanúgy játszani, mint előtte.

- hirdetés -

A zongoraművész visszatért Brahms gyökereihez, elmerült egymásra épülő, tekergőző, fejlődő motívumaiban és kompozíciós stílusában. A legendás ECM kiadásában, a magyar Hangvető terjesztésében megjelenő lemezén Brahms két zongoraversenyének felvételét hallhatjuk, a világhírű Felvilágosodás Korának Zenekara kíséretével.

A lemez megjelenésére Schiff András 40 perces nagyinterjúban beszélt Brahms két zongoraversenyéről, melyet az ECM hozott nyilvánosságra.

„Fiatalkorom óta lelkesedem Brahmsért, legjobban a zongorára írt versenyműveibe szerettem bele” – mondta Schiff András a lenyűgöző felvételről. Friss szemmel közelíti meg Brahms műveit, inspirációt merít a kísérő Felvilágosodás Korának Zenekara hangzásvilágából is. Brahms zenéjének sajátos vonásait domborítja ki a zongora is, amin Schiff játszik – a Blüthner gyártású hangszert Lipcsében készítették 1859 körül, az 1. d-moll zongoraverseny ősbemutatójának évében.

Ide kapcsolódik:
Több magyar művész is ott van a rangos Opus Klassik díj jelöltjei között

A historikus előadásmódot követő Felvilágosodás Korának Zenekara könnyeden felelget a Schiff játékára, így korhűen adva vissza az eredeti művet. Az együttműködésről elismerően írt a szakmai sajtó is: „A zenekar precíz hangzásával és Schiff András karakteres játékával újjászületett Brahms 1. d-moll zongoraversenye” – írta a Guardian.

A 2019 decemberében Londonban felvett koncertanyagot az ECM duplalemezes kiadványon jelenteti meg, melynek bookletjében Schiff András és Peter Gülke jegyzeteit olvashatjuk.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!