Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Te csak hallgass! Megjelent Balázs Elemér zongoraművész első lemeze

Megjelent Balázs Elemér zongoraművész első lemeze

Bátor lemezzel debütál a 21 éves Balázs Elemér (zongora), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. „Ezzel a lemezzel szeretném mindenkihez eljuttatni az üzenetet, hogy igenis él és virul az improvizáció” – mondta el a művész a lemez kapcsán.

- hirdetés -

A zenész családból származó fiatal művész számos jelentős versenygyőzelmet és díjat tudhat magáénak, köztük a Junior Prima díjat, egyik darabja pedig lemezen Fonogram-díjas lett. Írt már zenét színháznak és lépett fel hazai neves koncerttermekben és külföldön is. A Fonó kiadásában most megjelent első lemezén pedig Chopin 24 prelüdjét játssza szokatlan szerkesztésben: minden prelüd után a művész saját átirata következik, a reflexió. Így válnak Chopin ismert darabjai abszolút kortárssá egy ifjú zenesszerző és zongoraművész saját reflexióival. A lemez a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával jelenik meg.

- hirdetés -

“Chopin és improvizáció. Nincs olyan két fogalom amely közelebb állna egymáshoz, és nincs is jobb érzés debütáló lemezemként ezzel a csodás projekttel kezdenem. Úgy gondolom az a rögtönzés melyhez a legnagyobb zeneszerzőink mint Bach, Mozart, Liszt és nem utolsósorban Chopin is minden koncertjén folyamodott, kihalt a mostani klasszikus vérkeringésből.

Ezzel a lemezzel szeretném mindenkihez eljuttatni az üzenetet, hogy igenis él és virul az improvizáció,

és a Chopin prelűdöknél tökéletesebb zenei kiindulópontot nehéz talàlni!” (Balázs Elemér)

Ide kapcsolódik:
32 művész, köztük 4 magyar fiatal kezdheti meg a Liszt Ferenc Zongoraversenyt

2000. december 16-án született Budapesten zenész család sarjaként. Hivatalosan 6 évesen kezdte zongoratanulmányait Práda Ágnes tanárnőnél, jóval előtte már saját darabokat komponált. Jelenleg a Zeneakadémia másodéves hallgatója, Dráfi Kálmán növendéke. Creative Art-díjas (2017), az Országos Zongoraverseny Nagydíjasa, illetve különdíjasa a legjobb Bach interpretációjáért (2018). Részt vett Takács-Nagy Gábor, illetve Vásáry Tamás kurzusán.

Édesapja felkérésére komponált vonósokra írt darabjait a Budafoki Dohnányi Zenekar játszotta fel.

Ez az Örök szerelem című lemez Fonogram-díjat kapott. Első színházzenéje Weöres Sándor Octopus című darabjához íródott, mely az évad előadása lett (2018-2019). 2019-ben Junior Príma Díjat kapott, 2020-ben dolgozott először a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Klasszikus szóló zongoristaként fellépett már a Zeneakadémián,a Müpa Nagytermében, a Magyar Rádióban, a BMC-ben, az MTA Zenetudományi Intézetében, az Óbudai Társaskörben, a Miskolci Nemzeti Színházban, Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetében, Neversben illetve Párizsban.

Balázs Elemér lemeze - forrás: Fonó
Balázs Elemér lemeze – forrás: Fonó

A felvétel Budapesten a Pannónia Stúdióban készült / Recorded in Budapest at Pannónia Studio. Felvétel és keverés/ Recording and mixing: György Mohai, Fotó/Photo: Péter Lugosi, Festmény/Painting: Andrea Mantegna: Camera degli spozi (1465-1474, detail), Producer: László Horváth, Nyomdai előkészítés/Pre press: Dóra Kiss, Marianne Szilasi
2021 Fonó Music Hall

Elemér Balázs plays Chopin 24 Preludes & 24 Reflections
2021, Fonó

A lemez létrejöttét a Wacław Felczak Alapítvány támogatta a Felczak Lemezek program keretében. The creation of the album was supported by Wacław Felczak Foundation within the framework of Felczak Albums Programme.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!