Papageno Radio
Blogok Te csak hallgass! Frescobaldi művei kerültek Tóth-Vajna Zsombor legújabb lemezére

Frescobaldi művei kerültek Tóth-Vajna Zsombor legújabb lemezére

Októberben jelenik meg Tóth-Vajna Zsombor legújabb lemeze a Magyar Kultúra Kiadó gondozásában, amelyen Girolamo Frescobaldi műveit szólalnak meg csembalón és virginálon.

Tóth-Vajna Zsombor így vall új lemezéről:

„A 17. századi Itáliában a vokális zene fejlődése jelentős hatással volt a billentyűs muzsika kibontakozására is. Rómában Girolamo Frescobaldi honosította meg billentyűs műveiben a Monteverditől megismert, újszerű komponálási stílust, amelynek célja: felkorbácsolni az érzelmeket, megérinteni a lelket és egyenesen a szívhez szólni. Frescobaldi a maga korában igazi rocksztárnak számított. A római Szent Péter-bazilika orgonistájaként játékát alkalmanként több tízezer ember hallgatta. Virtuozitása messze földön híressé tette, művei hatással voltak kora és az őt követő generációk zeneszerzőire.

Erre a lemezre Frescobaldi billentyűs műveinek legjavából válogattam. A virtuóz, ugyanakkor meditatív toccaták, életvidám canzonák, táncos ballettók mellett két különleges capriccio is helyet kapott a lemezen: a Capriccio di durezze fájdalmas disszonanciáival Jézus Krisztus szenvedéstörténetére reflektál, a Capriccio di Battaglia pedig egy korabeli csata hangulatát festi le nekünk zenei hangokkal.”

A lemezt bemutató koncert október 15-én kerül megrendezésre 19:00 óra kezdettel a Budapest Music Center Könyvtárában.

A koncerten Hieronymus Bononiensis 1521-es római hangszerének kópiája szólal meg. E hangszer eredetijén még lehet, maga Frescobaldi is játszott egyik bíboros pártfogója palotájában, így hangját hallgatva a 17. századi Róma házikoncertjeinek világa elevenedik meg előttünk, melyeknek egykor maga Frescobaldi is ünnepelt vendége volt…

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!