Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Ön hogyan éli meg a bezártságot?

Ön hogyan éli meg a bezártságot?

A Trafó február 19-i élőben streamelt e-Néző előadásában többek között Fekete Ádám, Janklovics Péter, Jónás Vera, Láng Annamária, Tasnádi Bence és Vajdai Vilmos beszél arról, hogyan élik/éljük meg a járványhelyzetet, és a bezártságból fakadó következményeket.

- hirdetés -

Hogy éljük meg a magányunkat most, hogy erősebben szembesülünk vele, mint korábban bármikor? Hiányaink ott lebegnek körülöttünk, követnek, akár az árnyak. Társsal jobb vagy anélkül? Jó a szex, menekít, de meddig, kivel, társsal vagy egyedül?

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Halálugrás a szövegbe – Beszélgetés Fekete Ádámmal

Emberek történeteket mesélnek – méghozzá sajátot. Röviden így jellemezhető a TÁP Színház Alatta-felette című produkciója. A nézőknek szóló instrukció: „Leülünk, kényelmesen elhelyezkedsz otthon, majd valaki feláll közülünk és mesélni kezd. Történetében egy ponton megáll, ping!, visszaül, majd föláll a következő mesélő, és így tovább. Mindenki három etapban mondja el a történetét, amelynek középpontjában egyetlen téma áll: a magány. Közben ihatsz is, ehetsz is, ha akarsz, ha van pofazacskód meg fogad hozzá! De azért félszemmel figyelj ránk is.”

Az Alatta-felette a TÁP Színház egyik jól kipróbált, tizenéve futó formátuma: egyfajta tematikus és időkeretes improvizatív dokumentum-színház, amelyben a résztvevőknek 3×2 percbe kell a történeteiket belesűríteni. Sztoriztak már választásokról, titkokról, zombikról, erőszakról, rasszizmusról, kábítószerekről, arról, hogy régen mindig jobb volt. Ezúttal a teljes cím: B@szatlanul… avagy Hiányaink, Most és Örökkön – magány: szex, munka, internet. Vajdai Vilmos rendezői szerepéről és módszeréről a következőket mondta: „Az utolsó pillanatig hagyom a szereplőknek, hogy kitalálják, mit mesélnek majd. A héten lesz egy próba, de teljes egészében én is csak az előadás napján hallom majd őket először. Az a tapasztalatom, hogy ha egy előadó elsőre kiválóan előadja a történetét, akkor legközelebb azt próbálja felidézni, és nem lesz olyan hatása. Attól lesz dokumentarista, hogy az előadásban születik meg a történet.”

Ide kapcsolódik:
Élet a vírus utáni korban – Beszélgetés Vajdai Vilmos rendezővel A Menedékről

A február 19-i közreműködők: Fekete Ádám, Göndör Laci, Hajmási Péter, Janklovics Péter, Jónás Vera, Laboda Kornél, Láng Annamária, Molnár G. Nóra, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos, Vetlényi Lili, Vranik Krisztián, Znajkay Zsófia.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.