Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Trafó Különleges téristalláció kísérőprogramokkal a Trafóban

Különleges téristalláció kísérőprogramokkal a Trafóban

Június 16-án különleges, három napig látogatható eseménnyel nyílik meg újra a Trafó Nagyterme: Turcsány Villő szobrász, multimédiaművész Pulzusimpulzusok című munkájával.

- hirdetés -

„A járványhelyzet miatti kényszerleállás után végre bejárhatóak az átépített terek, ahol a belépőket egy olyan audiovizuális élmény fogadja, amely a konkrét, valós időben minden jelenlévő mozgása által tovább alakítható. Ezáltal megvalósul egyfajta „posztreprezentatív tér” (N. Sternfeld), ahol észrevétlenül válunk a játék részesévé és a történés szereplőivé. Turcsány Villő programozott képletei alapján ingaszobrai sajátos ritmusban mozognak a térben.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Barda Beáta: „A Trafó – a sokszínűség”

A téralkotás dramaturgiája lehetővé teszi, hogy biológiai és szellemi lényegünk absztrahált formákon keresztül láthatóvá váljon. Testünk pulzusszámai, a szisztolés és diasztolés lüktetések képezik az első „szólamot”.

Egy szűk folyosó ösvényén haladva lépünk be a színháztér ingamozgások alkotta többszólamú rendszerébe, melyhez térbeli mozgásaink jelekké alakított ritmusa társul.

Egy hatalmas vásznon egyszerre válik láthatóvá az ingák adta impulzusok ritmusképlete és az egyéni mozgások pontként vagy vonalként megjelenő absztrakt és folyamatosan mozgó jelstruktúrája. A véletlen nézői jelenlét tehát a térben jeleket generál, amelyeket egy szoftver alapú rendszer szintetizál és „mozgóképpé” alakít.

A komponált hang és ritmus, a mozgások hőérzékelésen alapuló szenzoros rögzítése, valamint a vetítés-animáció élményteret hoznak létre: a kísérleti tereppé alakuló színháztér a meditáció – interakció – participáció közegébe fogadja be a látogatót.” (German Kinga, a kiállítás kurátora)

Tucsány Villő szobrászművészként 1997-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Sokszínű alkotó, a hazai kortárs művészeti élet meghatározó egyénisége: munkásságában a plasztikai, performatív, hangművészeti, valamint kísérleti zenei alkotások egyaránt jelen vannak. Munkái hazai és nemzetközi, csoportos és egyéni kiállításokon szerepelnek, magán- és közgyűjtemények részét képezik. Egyetemi kurzusok tematikájának kidolgozása és vezetése során egy kreatív látványtervező- téralkotó oktatói módszertan strukturálását indította el. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának doktorjelöltje, multimédia-művészet DLA-tagozaton. Kutatási témája: A téralkotás dramaturgiája – kortárs installáció mint hibrid médium.

Az interaktív térinstalláció mellett hozzá kapcsolódó kísérőprogramokkal, tárlatsétával, kerekasztal-beszélgetéssel és élő elektronikus improvizációval várja a Trafó a közönséget.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!