Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Várfok30 Herman Levente legújabb műveiből nyílik kiállítás a Várfok Galériában

Herman Levente legújabb műveiből nyílik kiállítás a Várfok Galériában

Herman Levente legújabb műveiből rendez kiállítást a Várfok Galéria Magánélet címmel. Az 1976-ban Marosvásárhelyen született művész most bemutatásra kerülő festményeit 25 évnyi budapesti lét után a szülőföldjére való visszatérés ihlette.

- hirdetés -

A kiállítási anyag kezdeti vonalát az ember nélküli végtelen mezők adják. Családi kirándulások egykori helyszínei a nézőben kettős érzetet keltenek, expresszív festésmódjuk által jelenvalókká válnak, ugyanakkor ködbe burkolt látványuk megfoghatatlanná és elvonttá távolítja őket. A tájak természeti formái közé fokozatosan beszűrődnek a Ceaușescu-éra erőltetett iparosításának betontömbjei, lakótelepei, rozsdásodó vasszerkezetei. Majd a képeken emberalakok is megjelennek, maga a művész és hozzá közel álló személyek.

- hirdetés -

A Herman Leventétől szokatlanul élénk színek tovább erősítik a képek megragadó festőiségét és a szürreális részletek – lebegő tárgyak, megfoghatatlanul lírai fények – elemelnek minket a valóságtól és kitágítják a pillanatot. Míg végül eljutunk a magánélet legbelsőbb teréhez, az otthonhoz, ahol már nincsenek alakok, csak nyomaikat érzékeljük a hétköznapi tárgyakon – TV, régi fotel –, melyek a Hermanra jellemző módon megszemélyesített elevenséggel jelennek meg előttünk.

Herman Levente
Herman Levente: Kísérlet – 1984 2021, olaj, akril, vászon, 150×180 cm – forrás: Várfok Galéria

Herman Levente 2007-ben csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez, és az utóbbi években számos sikert könyvelhetett el. Több alkotása megtalálható jelentős magyar és nemzetközi gyűjteményekben, például a Magyar Nemzeti Galériában, az athéni Frissiras Múzeumban, a tengerentúlon pedig a 21c Múzeumban, Kentuckyban (USA).  Ezen kívül műveit számos országban bemutatták egyéni kiállításokon, többek között Milánóban, Tallinnban, Bukarestben vagy Pekingben. A művész munkái Európa-szerte számos nagy magángyűjtemény részét képezik.

Herman Levente
Herman Levente: Kísérlet – A konyha 2021, olaj, akril, vászon, 180×150 cm – forrás: Várfok Galéria

Herman Levente: Magánélet

 

Megnyitó: 2021.06.03., 18 óra és 20 óra között

 

A kiállítás nyitva: 2021.06.03. – 2020. 07.03., kedd-szombat 11 és 18 óra között. Ingyenesen látogatható.

 

Helyszín: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel a megnyitón a részvétel kizárólag védettségi igazolvánnyal lehetséges. Az eseményen a fokozott elővigyázatosság végett a galéria munkatársain kívül, maximum 60 fő tartózkodhat egyszerre a térben. Galériánkban kötelező a maszk viselése és belépéskor a kihelyezett kézfertőtlenítő használata.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!