Papageno Radio
Blogok Várfok30 Fiatal művészeivel indítja az évadot a Várfok Galéria

Fiatal művészeivel indítja az évadot a Várfok Galéria

A Várfok Galéria őszi évadnyitó kiállításai a Galéria állandó művészkörének két fiatal tagját, Gaál Katát és Orr Mátét köszöntik. Mindkét művész ismert szereplője a kortárs magyar színtérnek, legújabb műveiket nagy várakozás övezi.

Gaál Kata: Kibillent harmónia

Gaál Kata
Gaál Kata: Lonely Boys (2021, vegyes technika, fatábla, 158×114 cm) – fotó: Várfok Galéria

Gaál Kata (Budapest, 1984) 2017-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán. Kísérletező, autonóm szemléletmódú alkotó, aki jellegzetes képi világot alakított ki. Sajátos kollázs- és montázstechnikájával a legkülönbözőbb anyagokat építi be aprólékosan kidolgozott alkotásaiba, részletgazdag, reliefszerű felületeket hozva létre. Gaál Kata az anyagba írja történeteit. A kompozíciók alapját képező elhasznált fatáblák már önmagukban történetek hordozói, ahogyan a rájuk kerülő anyagok is – fényes csokipapír, műanyag, csipke –, melyek a jeleneteken új minőséget, szerepet kapnak.

Gaál Kata
Gaál Kata: Sedative app I-II (2021, vegyes technika, fatábla, 168×100 cm / 152×116 cm) – fotó: Várfok Galéria

Gaál munkáit legtöbbször személyes tapasztalatai ihletik, így aktuális, mindenkit érintő kérdésekkel foglalkozik. Már Instabil című monumentális diplomamunkáján, mely most újra kiállításra kerül, markáns társadalomkritikai hang jelent meg. Ott kifejezetten a férfi és a női sztereotípiákat, szerepeket járta körbe, majd később az anyák és a gyermekek kerültek előtérbe.

Ide kapcsolódik:
Az anyagban rejlő történetek – Interjú Gaál Kata képzőművésszel

A valóság, a mesevilág és a virtuális tér csap össze legújabb művein. Kibillent helyzetek és visszás emberi kapcsolatokat tár elénk. A gombostűk, Gaál Kata védjegyei, továbbra is behálózzák a képeket. Anyagot rögzítő szerepükön túl, Gaál ezzel erősíti fel az üzenetet, miszerint a ruhák meghatározzák viselőiket. A tűben ott van a drasztikus érzet, hogy fel vagyunk szögezve, be vagyunk merevítve egy szituációba. Ruháink hordozzák tulajdonságainkat, azt, hogy honnan jövünk, hogyan éljük a mindennapjainkat, megpecsételnek bennünket.

Gaál Kata
Gaál Kata: Lego Heroes I-II. (2021, vegyes technika, fatábla, 150×83 cm/ 152×93 cm) – fotó: Várfok Galéria

Orr Máté: Schrödinger jaguárja

Orr Máté
Orr Máté: Olyan gyorsan felnőnek (2021, olaj, akril, vászon, 190×280 cm) – fotó: Várfok Galéria

Orr Máté (Veszprém, 1985) a Képzőművészeti Egyetem festő szakának elvégzése után 2011-től számos egyéni és csoportos kiállítás keretében mutatkozott be Magyarországon. Képei több külföldi kiállításon és művészeti vásáron szerepeltek, köztük Monacóban, Dél-Koreában, Kínában, Németországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban is.

Orr Máté: Váratlan támadás (2021, olaj, akril, vászon, 120×180 cm) – fotó: Várfok Galéria

A groteszk és a harmonikus, a valódi és a szimbolikus, valamint a naturalisztikusan megfestett és a sematikus formák kontrasztja jellemzi alkotásait. Orr Máté művei konkrét festészeti hagyományokra emlékeztetnek, de mégsem ezek egyszerű felidézései. A sötét, homogén háttérben megfestett jelenetek egyaránt idézik a holland festészet aranykorát, Hieronymus Bosch hibrid alakjait és a 20. századi francia szürrealizmust.

Orr Máté
Orr Máté: Az eltaposástól való félelem (2021, olaj, akril, vászon, 130×170 cm) – fotó: Várfok Galéria

Legújabb alkotásainak főszereplői mindenki által ismert lények, de a jelenetek összeütköznek a természetről alkotott elvárásainkkal. Utalnak ugyan a 19. századi állatfestők képeire, csendéleteire, ahol a készítők a természet rendjét akarták szépségében vagy drámaiságában megragadni, azonban Orr Máté művein a motívumok nem úgy szerepelnek egymás mellett, ahogyan egy természetfilmben láthatóak, erre utal a kiállítás címe is.

Orr Máté
Orr Máté: Banánok a szabad ég alatt (2021, olaj, akril, vászon, 60×70 cm) – fotó: Várfok Galéria

Orr Máté a feszültséget keresi, ahol az ábrázolás még hihető, de a téma már egyértelműen kívül esik a természet rendjén. A részletek gazdagsága a kép nézésének ritmusát hivatott lelassítani, hasonlóan egy regényben olvasható részletes leíráshoz. Mert ha szokatlant tapasztalunk, fontos, hogy időt töltsünk a megfigyelésével, mielőtt ítéletet mondanánk róla.

Gaál Kata Kibillent harmónia és Orr Máté Schrödinger jaguárja című kiállítások 2021. szeptember 17. és november 6. között tartanak nyitva, keddtől szombatig 11-18 óra között ingyenesen látogathatóak a Várfok Galériában.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!