Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Városmajori Szabadtéri Színpad Cseh Tamásról szóló előadást rendezett Keresztes Tamás

Cseh Tamásról szóló előadást rendezett Keresztes Tamás

Cseh Tamás a XX. század krónikásaként vonult be a magyar zenetörténelembe. Szellemének, alkotóerejének hiánya sokak számára máig érezhető. A művész után maradt űrt próbálja betölteni a Váróterem című, színfalak közé álmodott nagyszabású, szcenírozott előadás, amely az első hangjegytől az utolsó hangulatképig Cseh Tamást idézi meg Keresztes Tamás rendezésében.

- hirdetés -

A színpadi előadást a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatják be június 19-én, szombaton 20 órától. A darab sarokpontjait Cseh Tamás dalai adják, és minden mozzanatát a Cseh–Bereményi–Másik-életmű ihlette.

- hirdetés -

Tíz színész és a Bonus Track Band kelti életre a legendát, az egész korrajzot és azt az életérzést, amit a zenész adott életében a hallgatóságának. Több, mint 10 évvel a halála után mindennek még mindig ereje van, hiszen a Váróterem újra és újra megtölti a nézőtereket.

Ide kapcsolódik:
A Broadwayről a Városmajorba – Hernádi Judittal és Kern Andrással debütál a Válaszfalak

Nem véletlenül: a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész kiemelkedő szerzeményeiből Keresztes Tamás rendező, Giret Gábor zenei rendező és az előadói stáb: Fekete Linda, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ódor Kristóf, Ónodi Eszter, Tasnádi Bence, Thuróczy Szabolcs, Trokán Anna, Trokán Nóra valamint a Bonus Track Band – maradandót és igazán megragadót alkotott.

Az ismert vagy kevésbé ismert, ám mindenképpen méltó Cseh Tamás-dalok jelenetekbe álmodva köszönnek rá a nézőre,

aki – talán nem is számít rá – egy egészen rendhagyó emlékkoncert-színdarabba csöppen bele. Persze a Váróterem jóval több mint dallam és színészi játék: felidézi a Cseh-korszak hangulatát, de egyúttal a jelenről is hű képet ad.

Ahogy az előadás (és egyúttal Cseh Tamás egyik dalának) címe is jelzi, a történetfüzér egy váróteremben játszódik, ahol helyet és szerepet kap a zenekar és a színészgárda is – az előbbi a munkába siető „melósok”, az utóbbi pedig maga az utazóközönség képében. A környezethez illően felcsendül a Budapest-dal („Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk / Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?”), de nem marad el a többi klasszikus, például az Apa kalapja, a Somlai Margit, a Keresztben jégeső, a Tanulmányi kirándulás vagy a Ballada öcsémről sem.

Váróterem - forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad
Váróterem – forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad

A szerzemények természetesen azonnal megidézik Cseh Tamás szellemét, de mégsem pusztán a korabeli előadások újrajátszásai: más a hangszerelés, helyenként más a stílus, vagy éppen Bereményi Géza „nyúl” bele a dalszövegbe. És csak jönnek a dalok: az Illegalitás, a Munkásszállás, a Forró város, a Gyermekkorom, a hallgató-néző pedig sodródik az új és a régi hullámain. Ahonnan legfeljebb már csak maga Cseh Tamás hiányzik majd…

110 perc Cseh Tamás – megállás nélkül, ezúttal a Városmajori Szabadtéri Színpadon, június 19-én, szombaton.

A Városmajor hatalmai fái alatt meghúzódó, 800 férőhelyes színház felújított nézőtérrel várja a kultúrára, kikapcsolódásra vágyó nézőit, a szcenírozott Cseh Tamás-előadás mellett még több mint 70 másik produkcióra a nyári szezon alatt. A programokról bővebb információ ide kattintva érhető el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!