Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Zenélő Budapest Kezdődik a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat

Kezdődik a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat

Hetedik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 1-jén. Idén 350 ingyenes koncerttel készülnek, melyeken minden korosztályt megszólítanak gyerek-, ifjúsági-, klasszikus-, népzenei- és jazz műsoraikkal, valamint saját tervezésű közösségi hangszereik interaktív programjával. Budapest legszebb szabadtéri helyszíneire, történelmi tereire komponálták a programokat.

- hirdetés -

Az egyes helyszínek műsora tökéletesen illeszkedik az adott építészeti remekművek múltjához és jelenéhez. A 2015-ben útjára indult koncertsorozat mára nagy népszerűségnek örvend, az évek során a programsorozat a főváros nyári életének elengedhetetlen részévé vált.

- hirdetés -

Július 1. és augusztus 29. között Budapest 13 kultikus szabadtéri helyszínén jelentkezik a Zenélő Budapest koncertjeivel. Az ingyenes programsorozat a világon egyedülálló módon kelti életre a főváros történelmi, kulturális múltját és jelenét – a hét minden napján világszínvonalú produkciókkal várják a közönséget a zenészek. A Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Bazilika előtti harangállvány, a Várkert Bazár több pontja, a Margitszigeti Zenélő Kút és a nemrégiben gyönyörűen felújított Orczy-park adnak helyet izgalmas előadásaiknak.

Zenélő Budapest - forrás: Zenélő Budapest
Zenélő Budapest – forrás: Zenélő Budapest

Az idei évad újdonságaként a Zenélő Budapest programjait heti rendszerességgel kíséri a Papageno blogján egy cikksorozat, amely a koncertek és zenei események helyszíneit és a zenéhez való kötődésüket mutatja be.

A magyar romantika operái, rokokó női vonósnégyes, szaxofon együttes, harangjáték, klasszikusok jazz feldolgozásban, huszárruhás rézfúvósok,

erdélyi népzenei együttes és összművészeti performanszok tekinthetők meg 20 perces minikoncertjeiken, az idei évadban 350 alkalommal.

Interaktív zenepark, zenés játszótér

A tavalyi évad hagyományát folytatva hosszútávú, értékteremtő elemmel is kiegészül a koncertsorozat. Götz Nándor, művészeti vezető különleges közösségi hangszereket tervezett, amelyek interaktív kiállítás formájában láthatók és próbálhatók ki. Idén újabb eszközökkel bővül a paletta, melyek ezúttal a zenei felfedezés, a játékosság és a mozgás együttes kalandjára hívják a családokat és minden érdeklődőt pénteken, szombaton és vasárnaponként. A Millenáris Parkban, Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban tervezett eseményeken a Zenélő Budapest muzsikusai koncertet is adnak a speciálisan erre a célra épített hangszerekkel, ahova közreműködőként is várják a közönséget.

Zenélő Budapest - forrás: Zenélő Budapest
Zenélő Budapest – forrás: Zenélő Budapest

Gyermekkoncertek

A nyár folyamán heti két alkalommal várják a legfiatalabb korosztályt mesés gyerekkoncertjeikre a Millenáris Park és Orczy-park varázslatos környezetében, ahol olyan nagyszerű előadók játszanak zenés meseszínházat, mint a Klárisok, Bergengóc Zenegóc, Tibus és a Hintalók. Emellett Götz Nándor művészeti vezető és Lénárt András bábművész rendezésében egy újonnan születő produkció is bemutatásra kerül, mely a népzene, néptánc és népi bábművészet elemeit ötvözi.

Fiatal tehetségek a könnyűzenében

Júliusban négy tehetséges fiatal könnyűzenei együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán, a régi Ifipark emlékét felidézve. A Zenélő Budapest célkitűzése minden korosztály megszólítása, ennek egyik legfontosabb eleme az ifjúság kulturális terének bővítése a felnőtté válás küszöbén. Fellépnek az Woodstock Barbie, Pardon ME!, GranCanada és a Feed the Mogul zenekarok.

Zenélő Budapest - forrás: Zenélő Budapest
Zenélő Budapest – forrás: Zenélő Budapest

Jazz koncertek

Már szinte hagyománnyá vált a Zenélő Budapest Hegyvidéki Kulturális Szalonba visszatérő csütörtöki jazz sorozata. A swingkorszak gyöngyszemei: a fellépő művészek színvonala garantálja a sikert, ami a műfajnak leginkább kedvelt irányzatát idézi: az örökzöld dallamok gondtalan, lelkesítő korszakát, idén 9 alkalommal. A fellépők között szerepel többek közt Fritz József, Lakatos Szoszó Sándor, ifj. Egri József és Pocsai Krisztina.

A magyar zene nagyjai

Budapest egyik legszebb helyszínén, a Várkert Bazár Öntőház udvarán idén négy alkalommal – vasárnap délelőttönként – ad nagykoncertet a Zenélő Budapest. A koncerteken olyan világhírű vendégek működnek közre, mint Várjon Dénes és Simon Izabella, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, a Muzsikás együttes, valamint a Modern Art Orchestra.

művészeti vezető: Götz Nándor
ötletgazda: Götz Béla
A hangversenysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg

Zenélő Budapest 2021
(július 1. – augusztus 31. – Budapest)

Minikoncertek

Műcsarnok
Klasszikusok jazz hangszerelésben
minden pénteken és vasárnap 11.00; 11.30
/
Szépművészeti Múzeum
Szaxofonkvartett
minden szombaton 11.00; 11.30
/
Hegyvidéki Kulturális Szalon, terasz
A swingkorszak gyöngyszemei
minden csütörtökön 19.00
/
Várkert Bazár, Gloriett
Huszárruhás rézfúvósok
minden szombaton és vasárnap 17.00; 17.30
/
Margitszigeti Zenélő Kút
Női vonósnégyes szólistával
minden szombaton és vasárnap 16.30; 17.00; 17.30
/
Magyar Nemzeti Múzeum
Fafúvósok operaénekessel
minden szombaton és vasárnap 11.00; 11.30
/
Szen istván Bazilika
Harangjáték és fuvolaszó
minden hétfőn és kedden 16.00; 16.30
/
Ludovika Campus/Orczy-park
Népi tánc és bábjéték
minden szombaton 17.00; 18.00

Zenélő Budapest - forrás: Zenélő Budapest
Zenélő Budapest – forrás: Zenélő Budapest

Interaktív zenepark, zenés játszótér
Pénteken, szombaton és vasárnaponként: a Millenáris Parkban, a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban.

Gyermekkoncertek
Heti két alkalommal a Millenáris Parkban és az Orczy-parkban.

Fiatal tehetségek a könnyűzenében
Júliusban négy tehetséges fiatal könnyűzenei együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán.

Nagykoncertek a Várkert Bazár Öntőház udvarán

Július 25., vasárnap, 11.00 – Simon Izabella és Várjon Dénes négykezes zongorahangversenye

Augusztus 1.,vasárnap, 11.00 – Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla jazzkoncertje

Augusztus 8.,vasárnap, 11.00 – Muzsikás együttes koncertje

Augusztus 14., szombat, 20.00 – Modern Art Orchestra

Részletes programbontásért kattints ide!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!