Capriccio

A Klasszik Rádió népszerű műsorában Novotny Anna és Zsoldos Dávid minden hétvégén egy-egy érdekes, a klasszikus zenéhez kötődő embert – de nem feltétlenül muzsikust – lát vendégül. A Capriccio még 2003-ban, a radiocafé 98.6-on indult Feyér Zoltán, Nagy Bálint és Zsoldos Dávid ötlete nyomán, az első magyar, kereskedelmi rádióban fogható klasszikus zenei műsorként.

Műsor

 
Szeptember 26. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Kovács Gergely
A vendég Kovács Gergely zongoraművész, a nemrégiben lezajlott Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny harmadik helyezést elért zongoristája. Pályája alakulásáról, a versenyfelkészülésről, kamarazenéről és a csodagyerekekről is szó lesz az adásban. (ism: október 2. szombat 16 óra)
 
 
 
 
 
 
 
Szeptember 19. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Székely György
 
A vendég Dr. Székely György belgyógyász főorvos, aki a Semmelweis Vonósnégyesben hegedül. Könyvet szerkesztett a Salzburgi Ünnepi Játékok történetéből és riportjaival közreműködött egy Fischer Annie-könyv összeállításában is. (ism: szeptember 25. szombat 16 óra)
 
Szeptember 12. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Fürjes Anna Csenge    
 
A vendég Fürjes Anna Csenge, aki egyedüli magyarként jutott az idei Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjébe. A versenyről, a felkészülésről és operaházi fellépésiről beszélgettünk vele. (ism: szeptember 18. szombat 16 óra)

Ertl Péter

Szeptember 5. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Ertl Péter   
Beszélgetünk Ertl Péter néptáncos múltjáról, a Honvéd Együttesről, a néptánc múltjáról és jelenéről. A Budapesti Táncfesztivál programjáról, ahol a magyar és nemzetközi táncvilág is megfordul, valamint a Nemzeti Táncszínház új épületéről és új évadáról is mesél Nemzeti Táncszínház igazgatója. (ism: szeptember 11. szombat 16 óra)
Varga László
Augusztus 29. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Varga László   
Az Eduard-von-Winterstein Színház basszistájával beszélgetve szó esik a budapesti tanulóévekről és arról, hogyan is működik egy kisebb, de több műfajban alkotó német teátrum, melyben a jövő évadtól a műsorvezető, Novotny Anna is folytatja munkáját. (ism: szeptember 4. szombat 16 óra)
Alpár Balázs
Augusztus 22. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Alpár Balázs   
A zeneszerzővel az alkalmazott zeneszerzés rejtelmeiről, bécsi egyetemi éveiről és tanári tevékenységéről is beszélgettünk, de szóba kerülnek a Kuflik, hiszen ő szerezte a zenét a magyar mesesorozathoz. (ism: augusztus 28. szombat 16 óra)
 
Augusztus 15. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Rajna Martin   
 
Rajna Martin, a fiatal karmestergeneráció egyik legkiemelkedőbb tehetsége. A mindössze 25 éves dirigens az év elején vette át a Győri Filharmonikusok zenei vezetését, beszél az előtte álló kihívásokról, valamint az új évadról is. (ism: augusztus 21. szombat 16 óra)
 
Augusztus 8. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Oláh Patrik Gergő  
 
Szeptember 1-jén mutatják be a zeneszerző-hegedűművész lovári nyelvű „Le Devleske” című miséjét a Szent István-bazilikában. Patrik beszél zenész pályájának kezdeteiről, inspirációs forrásairól, és egy emlékezetes fellépéséről is. (ism: augusztus 14. szombat 16 óra)
Török Levente
Augusztus 1. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Török Levente  
A vendég Török Levente karmester, az Ulmi Színház első karmestere, aki nemrég első helyezést ért el az 1. Nemzetközi Karmesterversenyen a valenciai Llíriában. Mesél édespajáról, a szimfonikus és operarepertoár különbségeiről, és a német nyelvterületen szerzett zenei tapasztalatairól.
(ism: augusztus 7. szombat 16 óra)
Július 25. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Balogh Ádám  
 
A vendég Balogh Ádám zongoraművész, aki nemrég hozta haza a Sydneyben rendezett Nemzetközi Zongoraverseny 5. díját. Beszél a versenyek világáról, saját zongoranemzedékéről és közelgő koncertjéről is.
(ism: július 31. szombat 16 óra)
Körner Tamás
Július 18. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Körner Tamás 
Az adás vendége Körner Tamás zenei menedzser, a Budapesti Fesztiválzenekar egykori igazgatója. Beszél a karrierje kezdetéről, a Fesztiválzenekar alapításáról, művészeti elveiről, valamint a jelenlegi menedzseri tevékenységéről, és arról, mitől lesz valakiből jó zenei menedzser. (ism: július 24. szombat 16 óra)
Temesi Mária
Július 11. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Temesi Mária  
Az adás vendége Temesi Mária operaénekes, az SZTE Zeneművészeti Kar Magánének Tanszékének tanszékvezető professzora, a Simándy József Énekverseny egyik alapítója. A nemrég lezajlott Simándy József Énekversenyről és más énekversenyekről is beszélgettünk, és arról, mit jelentenek ezek a megmérettetések egy fiatal énekes pályáján. Temesi Mária jövőre átadja a tanszékvezetési feladatokat, és visszatekintett az elmúlt évtizedek tapasztalataira. (ism: július 17. szombat 16 óra)

Balogh Máté zeneszerző

Július 4. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Balogh Máté  
A Magyar Zeneszerzők Egyesületének frissen megválasztott elnökével beszélgetünk az egyesületről és munkájáról, arról, hogyan juthat el minél több emberhez a kortárs zene. Szó esett Máté hangszeres múltjáról, a technikai változások okozta kihívásokról és természetesen saját kompozícióiról is. (ism: július 10. szombat 16 óra)
Június 27. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Lőrinczy György  
 
A Szentendrei Teátrum frissen kinevezett igazgatójával arról beszélgetünk, hogy hogyan került közel az opera és operett műfajához, de a nemzetközi művészetmenedzsment és természetesen a Szentendrei Teátrum idei programjai is szóba kerülnek. (ism: július 3. szombat 16 óra)
 
Június 20. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Dobszay-Meskó Ilona  
 
A zeneszerző, karmester és zongoraművész az adás idején ünnepli 40. születésnapját. Mesél a tanításról, saját együtteséről, a Ventoscaláról, készülő nagyszabású oratorikus művéről, gyermekeknek írt darabjairól és a nők helyzetéről a klasszikus zenében. (ism: június 26. szombat 16 óra)
Június 13. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Berecz Mihály 

Az adás vendége Berecz Mihály Junior Prima díjas zongoraművész, aki a Zürichben rendezett Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasa lett. Beszélgetünk a versenyzésről és versenyre készülésről, londoni tanulóéveiről és közelgő koncertjeiről is. (ism: június 19. szombat 16 óra)

Június 6. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Harcsa Veronika 

Harcsa Veronikát elsősorban jazz előadóként ismerjük, de a beszélgetésből kiderül, hogy a klasszikus zene világában is számos utazást tett. Nemrég megjelent Debussy albumáról, a Debussy NOW!-ról mesél, melyet Razvaljajeva Anasztázia hárfaművésszel és Fenyvesi Márton gitárossal vettek fel. (ism: június 12. szombat 16 óra)

Május 30. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Valuska László
 
A vasárnapi vendég Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál alapító-igazgatója. Beszélgetünk az idén 10 éves fesztivál kezdeteiről és céljairól, a fesztivál összművészeti jellegéről és természetesen az idei Margóról is, amely június 10-13. között várja a könyvek szerelmeseit. (ism: június 5. szombat 16 óra)
Május 23. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Horváth Zsolt
A vasárnapi vendég Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, akinek szerződését nemrég újabb öt évre meghosszabbították. Beszélgetünk trombitaművészi múltjáról, Bécsben töltött éveiről és természetesen a zenekar történetéről, valamint a Kodály Központról is. (ism: május 29. szombat 16 óra)

Polgár Éva - forrás: Capricco

Május 16. (vasárnap) – 16 óra
Vendég: Polgár Éva
A vasárnapi vendég Polgár Éva, Los Angelesben élő magyar zongoraművész, a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny társigazgatója. Beszélgetünk pályájáról, zeneakadémiai éveiről, mestereiről, az amerikai zenei életről, a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyről, és új lemezéről is. (ism: május 22. szombat 16 óra)
Május 9. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Koch Andrea
 
A vasárnapi vendég Koch Andrea, a Rózsavölgyi és a Corvina Kiadó kommunikációs vezetője, a Benczúr Ház programszervezője. Az aktuális téma a Rózsavölgyi gondozásában nemrég megjelent, Händel életét és művészetét bemutató Christopher Hogwood kötet. (ism: május 15. szombat 16 óra)

Novotny Anna és Zsoldos Dávid - fotó: Klasszik Rádió, GAP Studió

Május 2. (vasárnap) – 16 óra
 
Capriccio 100 – jubileumi adás
 
Zenészek, táncművészek, rendezők és a művészeti élet további kiemelkedő szereplői. A 2019 áprilisában újraindult Capriccio 99 művészt látott vendégül az elmúlt időszakban. A jubileum 100. adásban a két műsorvezető, Novotny Anna és Zsoldos Dávid beszélgetnek egymással és mutatják meg kedvenc felvételeiket a hallgatóknak. (ism: május 8. szombat 16 óra)
Április 25. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Láng István
 
A 88 éves zeneszerzővel pályájáról, alkotótársairól, legendás mesterekről és alkotóműhelyekről beszélgettünk, de szó esett az UMZE Kamrazenekar április 30-i koncertjéről is, ahol a művész Bächer Iván szövegére írt TV-operája hangzik el. (ism: május 1., szombat 16 óra)
Április 18. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Velekei László
 
Velekei Lászlóval, a Győri Balett igazgatójával beszélgetünk az együttes múltjáról és jelenéről, az igazgatói munkáról, a covid19 okozta nehézségekről és az együttes új bemutatójáról is. (ism: április 24., szombat 16 óra)
Novák Ferenc Tata
Április 11. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Novák Ferenc „Tata”
 
Az adás vendége Novák Ferenc „Tata”, aki beszél pályájáról, Korniss Péterhez fűződő alkotókapcsolatáról és barátságáról, a táncházvilág múltjáról és jelenéről, valamint az április 12-én, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon levetített legendás előadásáról, a Forrószegiekről is.
(ism: április 17., szombat 16 óra)

Dénes István_Capriccio

Április 4. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Dénes István 
 
Az adás vendége a friss Liszt-díjas Dénes István karmester, az Operaház korrepetitora. Beszélgetünk pályájáról, fontos tanárairól, Kocsis Zoltánról, hangszereléseiről, valamint arról, hogy miért különösen fontos operákat vezényelni.
(ism: április 10., szombat 16 óra)
Március 28. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Környei Miklós
 
A Capriccio következő vendége Környei Miklós gitárművész, a Musiciens Libres művészeti vezetője. Beszélgetünk a családi gitártradícióról, a klasszikus gitár repertoárjáról, és a Musiciens Libres készülő lemezeiről is.
 
(ism: április 3., szombat 16 óra)
Németh Judit_Capriccio
Március 21. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Németh Judit 
 
Németh Judit idén vehette át a Magyarország Kiváló Művésze elismerést. Az adásban többek között arról beszélgettünk, hogy hogyan lesz valakiből Wagner-énekesnő, de szó esett Bayreuth varázsáról, énekmesteréről, Anna Reynoldsról és saját pedagógusi pályájáról is.
 
(ism: március 27., szombat 16 óra)
Simon István Capriccio
Március 14. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Simon István 
 
A Capriccio közvetkező vendége Simon István balett-táncos, kulturális menedzser lesz, akivel pályája alakulása mellett arról beszélgettünk, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a világ nagy színpadain, és hogy mitől is olyan különleges a magyar táncművészet.
 
(ism: március 20., szombat 16 óra)
Március 7. (vasárnap) – 16 óra
 
Vendég: Kelemen Barnabás 
 
A vendég Kelemen Barnabás hegedűművész, a Kelemen Kvartett vezetője. Beszélgetünk az együttes újjáalakulásáról és a vonósnégyesjátékról általában, a következő koncertekről és a FAB Ensemble-ról is.
 
(ism: március 13., szombat 16 óra)