Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Da capo, avagy a héten történt

Da capo, avagy a héten történt

2017 31. hetének végén az elismerésre méltó, büszkeségre okot adó teljesítményeket foglaljuk össze.

- hirdetés -

Az 50 tehetséges fiatal közé beválasztott Kiss Márton kezdeményezése, a Zene mindenkinek azt célozza meg, hogy a komolyzene az ország minden pontjára eljusson. „Egy Vas megyei ifjúsági hangversenyhez hasonló programot akartam indítani, amelyre fiatalkoromban a környező falvakból, kisebb településekről is érkeztek zeneszerető emberek. Ezt a kezdeményezést szeretném most kibővíteni azzal, hogy a településekre látogatva a komolyzene élményét az idősebb, nehezebben mozgó, akár beteg embereknek is felkínálom, országos szinten. Kodály szellemiségében olyan darabokat játszunk a fellépőkkel, amelyeket szeret a közönség, és amelyet be is tud fogadni.”

Zene mindenkinek

- hirdetés -

Egy táborban született meg a zenekar ötlete, a jövő héttől pedig a Sziget Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadának rezidenseként találkozhat velük a közönség. Az International Young Soliosts’ Orchestra céja, hogy zenei platformot hozzanak létre, és akár kamarazenei formációk is alakuljanak a zenekarból. „Igyekszünk külföldi hangversenyeket is szervezni, azt szeretnénk, hogy külföldi városok is biztos pontok legyenek a jövőben. A bécsi és a londoni zeneakadémia nyitottnak tűnik, így itt szeretnénk nemzetközi fellépéseket szervezni.”

Fiatal szólisták zenekara a Szigeten

Nemrégiben készült egy felmérés, amely által megismerhetjük az Európa kórusait illető helyzetet. Egymillió kórus van Európában – a felmérés Oroszországra is kiterjedt -, ezekben összesen 37 millióan énekelnek. A több, mint négyezer válaszból izgalmas kép rajzolódik ki a kórusokról, amelyek a felmérés szerint a teljes európai népesség 4,5%-át érintő tevékenység nem csupán művészi alkotást, de komoly közösségteremtő erőt is képvisel.

Így énekel Európa

Vannak számunkra különösen kedves kezdeményezések, ilyen volt a Művészetei Völgye Papageno Színpada, ilyen a már említett Sziget-helyszín, és ilyen egy szeptemberi esemény, a Varázsfutoda Kupa. A BSI és a Papageno a 32. Wizz Air Budapest Félmaraton trió keretében először hívja külön versenyre a klasszikus, jazz- vagy népzenét játszó muzsikusok, zenekarok, valamint a zeneművészeti felsőoktatásban tanulók vagy oktatók 3 fős futócsapatait. Ennek kapcsán a héten az egyik indulóval, Zavaros Eszter operaénekessel beszélgettünk. (Még több interjú futó zenészekkel ide kattintva olvasható.)

„Nem elég az énektudás, gyönyörűnek kell lenni”

Az opera műfajánál maradva semmiképp ne feledkezzünk meg Sólyom-Nagy Máté kitüntetéséről.

Sólyom-Nagy Máté Erfurtban kamaraénekes lett

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.