Papageno Radio
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

2018 huszonegyedik hetében eddig lappangó művek bukkantak fel, új zenei és zenével kapcsolatos neurobiológiai kutatások eredményei láttak napvilágot, és két nagy magyar sikernek is örültünk. Hírösszefoglalónk csak látszólag tart barokktól barokkig.

Bolívia alföldi vidékein a 90-es években egy lengyel származású katolikus pap írott zenei anyag után kezdett kutatni, és a falubeli öregektől kérdezősködött. Miután elnyerte a bizalmukat, megdöbbentette az, amit kapott: több ezer oldalnyi kéziratot, barokk operák és versenyművek kottáit, amelyek között voltak egészen frissen másolt lapok is.

Barokk túlélők Bolíviában

A darabot, amelyet a hegedűművész egy, a brüsszeli konzervatóriumnak adott hagyatékban talált, Ysaÿe az Ötödik és a Hatodik szonáta között komponálta.

Bemutattak egy ismeretlen Ysaÿe-szonátát

Fazekas Gergely a 17–18. századi zeneelméleti szövegek elszórt, formára utaló megjegyzései alapján a zenei forma Bach-korabeli fogalmát kísérli megragadni, s azt vizsgálja, hogy az mennyiben áll összhangban a Bach-darabokra jellemző kompozíciós logikával.

Bach-kötettel jelentkezik Fazekas Gergely zenetörténész

A kutatás eredménye azt mutatta, hogy bizonyos feladatokban a zenészek mind a nem zenészeket, mint a kétnyelvűeket túlteljesítették.

A zenélés hatékonyabbá teszi az agyat

A zene segíthet az űrhajósoknak abban, hogy ne csak mint legénység vegyenek részt az egyes küldetésekben, hanem egy multikulturális család részeként.

A zenélés pozitív érzelmi hatásai a világűrben is jelentkeznek

A Magyarországon élő hangszerkészítő, Bernd Etzler által bemutatott brácsa- és csellóvonó aranyérmet, míg az ő nevéhez fűződő hegedűvonó ezüstérmet szerzett Mittenwaldban, a négyévente megrendezésre kerülő rangos megmérettetésen.

Elsöprő magyar siker a hegedűkészítők nemzetközi versenyén

Baráth Emőke első szólóalbuma 2019-re várható, amelyen velencei barokk szerzők, többek között Barbara Strozzi, Fancesco Cavalli és Antonio Cesti darabjai szólalnak majd meg.

Baráth Emőke exkluzív lemezszerződést írt alá a Warner Classics kiadóval

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!