Papageno Radio
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2018 huszonnyolcadik hetének kulcsszavai a szolidaritás, a gondoskodás, az elismerés, a kiállás, a következő nemzedék támogatása voltak.

A Szokolay Sándor Alapítvány zeneszerzőversenyének kiírásakor Szokolay Orsolya, a zeneszerző lánya így fogalmazott: „Édesapám, Szokolay Sándor zeneszerző szellemiségének tükrében az alkotókedvű fiatalokat szeretnénk ösztönözni, hogy zenei gondolataikat ne csak megálmodják, hanem azokat le is írják. Sokan már ifjúkorban improvizálnak, de kevesen kottázzák le  a témákat, motívumokat. Apukám nagyon fontosnak tartotta, hogy akiben fellobban a zeneszerzés lángja, tehetségét kiművelje és a fejlődésén tudatosan, önállóan is dolgozzon.”

Véget ért a Szokolay Sándor Alapítvány zeneszerzőversenye

Alapítványt hoztak létre a tavaly decemberben, hosszan tartó betegség után 37 évesen elhunyt énekesnő, Fábián Juli rokonai és barátai a betegségük miatt fellépni képtelen zenészek támogatására.A családban és a zenésztársakban nem sokkal Fábián Juli halála után felmerült a gondolat, hogy emlékkoncertet szervezzenek, és annak bevételéből alapítványt hozzanak létre.

Fábián Juli családja alapítványt hozott létre a beteg zenészek segítésére

A Praemium Imperiale kitüntetést művészeti Nobel-díjnak is nevezik, hiszen a Svéd Királyi Tudományos Akadémia csak az irodalom területén díjazta a kimagasló teljesítményt, más művészeti ágban nem. A japán elismerést, amelynek védnöke a császári család, idén 30. alkalommal adják át, és a festő-, szobrász-, építő-, zene-, film-/színházművészet legjelesebbjei kaphatják meg.

Riccardo Muti és Catherine Denevue is megkapják a japán művészeti Nobel-díjat

A Terras sem Sombra fesztivál zenei díját Eötvös Péter kapta. A portugál rendezvénysorozaton három terület kiválóságait ismerik el, olyan személyiségeket, akik a fesztivál három alapértékében – zene, környezeti értékek védelme és műemlékvédelem – kimagaslót alkottak.

Eötvös Pétert Portugáliában tüntették ki

Néhány nappal azután, hogy a Bostoni Szimfonikus Zenekar fuvolistájának azonos fizetésre irányuló perindítványa nyilvánosságra került, fellépését tapsvihar övezte. Az ováció nem csak a közönség soraiból jött, hanem a színpadon levő kollégáktól is.

A közönség vastapssal támogatja az egyenlő fizetésért folytatott küzdelmet

Piotr Beczała beugrásával megmentette a nagy múltú Bayreuthi Ünnepi Játékok Lohengrin előadását, azonban az erre az időszakra korábban vállalt fellépéseit emiatt kénytelen volt lemondani. Így jelenleg több szervezőnek is fejtörést okoz a Lohengrin-előadás, ennek ellenére minden érintett fesztivál nagyfokú együttműködést és rugalmasságot tanúsít a bayreuthi bemutató sikeressége érdekében.

Az operavilág összefogott a bayreuthi Lohengrin megmentéséért

Promóció

Stream és színház

X
X