Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Da capo, avagy ez történt a héten

Da capo, avagy ez történt a héten

2018 huszonkilencedik hetében hírt adtunk eredményes civil kezdeményezésről, szokatlan hangszerről, a 21. századi társadalmi viszonyokat figyelembe vevően átírt operáról és krimibe illően megtalált kéziratról is.

- hirdetés -

A 2020-as Beethoven-évfordulóra már most készülnek Németországban. A zeneszerző arcképével ellátott bélyeget a Német Posta kifejezetten a Polgárok Beethovenért egyesület kérésére tervezte, és nem a postahivatalokban, hanem az egyesületnél lehet megvásárolni.

Civil kezdeményezésre adtak ki német Beethoven-bélyeget

- hirdetés -

A jelenleg is látható állandó lipcsei Schumann-kiállítás 1999-ben nyílt meg, és gyakorlatilag semmit nem tudhatott meg a látogató Clara Schumann pályájáról, a tárlat szinte kizárólag Robert Schumannra koncentrált. A bicentenárium alkalmat ad arra, hogy egy zongoraművész-zeneszerzőnő életműve a fókuszba kerüljön.

Clara Schumann miatt építik át a múzeumot

Az új szövegben az opera aktualitását hangsúlyozzák alkotók, szándékaik szerint kifejeződik, mit jelent a 21. században a keleti és a nyugati kultúra.

Új szöveget kap a Szöktetés a szerájból

A hangszer a kalinyingrádi borostyánfesztivál gálakoncertjén szólalt meg először.

Borostyánból készült csellót mutattak be Oroszországban

Az egyesült királyságbeli számok azt mutatják, a film- vagy regényadaptációkra majdnem ötször annyian kíváncsiak, mint az új, eredeti színdarabokból készült produkciókra, és az előbbiek szignifikánsabb magasabb bevételt is eredményeznek.

Miből lesz a sikeres színdarab?

A BBC-n negyven éve látható az Antiques Roadshow című műsor, amelyben bárki megmutathatja régiségeit a becsüs szakértőknek. Néhány napja egy hölgy kottákat mutatott a műsorban, amelyekről nem csupán annyi derült ki, hogy Elgar szignálta őket.

Megtalálták az Enigma-variációk 24 éve eltűnt kéziratát?

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.