Papageno Radio
Da capo Emlékek és veszteségek

Emlékek és veszteségek

2018 harmincharmadik hetében legendás művészeket veszítettünk el. Olyanokat, akik meghatároztak egy műfajt vagy hangszert illető képet, érzetet. Olyanokat, akik nélkül elképzelhetetlen volt a zene világa.

A Keresztapa című film első és második részében Marlon Brando feleségét játszó Morgana Kingről kevés mozirajongó tudja, hogy nem csak színésznő, hanem valódi jazzlegenda is volt. Mama Corleone 87 esztendős korában hunyt el.

Elhunyt a jazzlegenda, akit Mama Corleoneként ismert meg a világ

Súlyos betegségét követően 76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél 8 éve diagnosztizáltak rákot. A legutolsó fellépése 2017 novemberében volt, Elton Jonh AIDS-alapítványának rendezvényén.

Elhunyt Aretha Franklin, a soul királynője

Életének nyolcvankettedik évében elhunyt Balázs Oszkár zenepedagógus, zeneszerző, hangszerkészítő. Az alapfokú ütőhangszeres oktatás meghatározó alakja Soroksáron, majd Óbudán tanította ütőhangszerre és kamarazenére a gyerekeket.

Elhunyt Balázs Oszkár, az ütőhangszeres oktatás meghatározó alakja

Idén lenne 100 éves Leonard Bernstein, akinek zeneszerzői és karmesteri életművével megannyi koncert foglalkozott és foglalkozik még az év során, de az ismeretterjesztő, a közönség felé forduló, a zeneértő hallgatásra nevelő muzsikusról is megemlékeztek. A költőről még nem.

Olvasta már Leonard Bernstein verseit?

A kijevi zsidó kulturális kabinet megbízásából a háború alatt Mojszej Beregovszkij népzenekutató vezetésével gyűjtette össze a holokauszt borzalmai közepette született jiddis dalokat. Beregovszkij a háború után szerette volna ezeket egy ötkötetes sorozatba rendezni, hogy az emberi sorsokat mélyebben, személyesebben ismerhesse meg a közönség. 1950-ben, az újra tomboló antiszemitizmus idején azonban letartóztatták. 1956-ban szabadon engedték és rehabilitálták Beregovszkijt, de ő és kollégái is biztosak voltak abban, hogy a gyűjtés elveszett. A ’90-es években az Ukrán Nemzeti Könyvtár munkatársai megtaláltak náhány jelöletlen dobozt, azokat katalogizálták, de tartalmukat csak egy évtizeddel később azonosították.

A II. világháború elveszett dalai

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!