Papageno Radio
Da capo Virtuális vagy valóságos?

Virtuális vagy valóságos?

3D-ben nyomtatott díszlet és balettcipő után itt a VR-szemüvegben nézett opera- és táncfilm, a kiterjesztett valósággal operáló mobilalkalmazás. Vajon a digitális korszak milyen lehetőségeket ad? 2018 harmincötödik hetében ezen is gondolkodhattunk, miközben a jó öreg analóg világról szóló cikkekre kattintottunk.

A téma benne van a levegőben. Néhány hete a művészet és a marketing szempontjából is megfontolandó válaszokat adtunk hasonló a kérdésekre.

A jövő elkezdődött?

Filmeket nézhetünk és videojátékokat is játszhatunk már VR-szemüveggel, és úgy érezhetjük, benne vagyunk a történetben. A német Pars Media és az Arthaus Musik kiadó közreműködésével létrehozandó 360° Figaro a Mozart-opera egy részletét terjeszti ki a virtuális valóságba.

Figaro házassága a virtuális valóságban

A virtuális után már a kiterjesztett valóság is elért bennünket. A Svéd Királyi Operában úgy gondolják, egy nemzeti előadó-művészeti intézménynek a digitális fejlesztés területén is elöl kell járni.

Díjat kaphat a virtuális valósággal játszó táncfilm

Alig egy éve adtunk hírt arról, hogy egy római opera-előadás díszletének fontos részét, egy történeti hűséggel megtervezett épületet, amely 223 elemből építhető össze, három hónapig nyomtatták.

A világ első 3D nyomtatóval készült díszlete

Néhány hete pedig csak megerősíthettük, 3D nyomtatással szinte bármi lehetséges: tökéletesen lábra szabott, egyedi balettcipő is készíthető. Az új márka neve P-rouette.Egy jeruzsálemi művészeti egyetem hallgatója kísérletezte ki az eljárást, amelynek segítségével a balett-táncosok lábára tökéletesen passzoló, kényelmes, azt védő, és a hagyományosnál háromszor tartósabb cipő nyomtatható.

Nyomtasson magának balettcipőt!

Az e-könyvekről nem, de e-kottákról szintén nemrégiben írtunk.A felhőszolgáltatás miatt bármikor bárhonnan elérhető az együttesek teljes feltöltött kottatára, és az alkalmazás segítségével valós időben lehet csoportos – például szólamot érintő – bejegyzést tenni a partitúrába, lapozni pedig a Bluetooth-os pedál segítségével lehet.

El lehet felejteni a hagyományos kottákat?

A jó öreg papír nem feledhető. Szerencsére. Szakadhat, elázhat, de több száz évet is túlélhet. A paviai egyetem könyvtárában fellelt, 1100 körül íródott gyűjtemény zsoltárokhoz kapcsolódó énekek töredékét tartalmazza.

A világ egyik legrégebbi kottája került elő

A Lipcsei Várostörténeti Múzeum egy történész adománya jóvoltából 12 Mendelssohn által írt, valamint négy neki címzett levéllel gyarapodott.

Ismeretlen Mendelssohn-levelek kerültek Lipcsébe

A bonni Beethoven Múzeum egy dal eredeti kéziratát, illetve a zeneszerző egy levelét tudta megvásárolni tartományi és állami segítséggel.

Két ismeretlen kézirattal gyarapodott a Beethoven-archívum

Ha ellenkezünka a technológiai újítások ellen, gondoljunk arra, hogy a filmfelvevő, majd a digitalizálás nélkül nem láthatnánk ezeket a felbecsülhetetlen felvételeket. Például ezt:

Látta már Glenn Gould első Mahler-dirigálását? – Videó

Vagy ezt:

Hogyan találkozott Martha Argerich és Charles Dutoit? – Videó

De emlékezni nem csupán virtuálisan lehet, hanem régimódin is. Lehet állítani emléktáblát, mint ahogyan Berlinben teszik.

Berlinben avatnak emléktáblát Fricsay Ferenc tiszteletére

Vagy akár kimenni egy temetőbe, végigsétálni a síremlékek mentén, elgondolkodni azon, mennyivel kevesebbek lennénk elődeink nélkül, akiknek hagyományát, örökségét a következő generációnak meg kell őriznünk.

Muzsikus lelkek

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!