Papageno Radio
Da capo Van, ami újjászületik, és van, ami változatlan

Van, ami újjászületik, és van, ami változatlan

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2018 negyvenkettedik hete a Zeneakadémia megújult orgonájáról szólt – nem véletlenül. Figyeltünk a fiatal tehetségekre, hiszen a héten két kategóriában adták át a Junior Prima díjakat. És volt alkalmunk felvonni szemöldökünket a meglepő és mulatságos hírek hallatán.

Kilenc éven át tartó munka és összefogás eredményeként október 22-én, az intézményalapító Liszt Ferenc születésnapján rendezett ünnepélyes koncerten szólal meg újra a nagyközönség előtt a Zeneakadémia Nagytermében a magyar zenei élet egyik szimbóluma, a felújított Voit-orgona. Magyarország első hangversenytermi, az európai örökség védelme szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, 1907-ből származó orgonája évszázados hányattatás után, kapta vissza eredeti helyét. Mutattunk az orgonáról fantasztikus képeket, egy különleges felvételen pedig a Olivier Latry, a Párizsi Konzervatórium tanára, a Notre Dame orgonistája bizonyította be, mennyire fantasztikus az orgona hangzása.

A párizsi Notre-Dame orgonistája is kipróbálta a Zeneakadémia új hangszerét – Video

Oroszlánköröm rovatunkban kiemelten figyelünk a fiatal tehetségekre. Hamarosan újabb tehetségeket mutatunk be a Junior Prima díjazottjai közül, legyenek azok a színház- és filmművészet vagy a népművészet és közművelődés elismertjei.

A türelmeseknek egy új videocsatornát ajánlunk 2019-re: az amszterdami Rijksmuseum egyik legbecsesebb Rembrandt-festményének helyreállítási munkálatait júliustól a helyszínen és az interneten is nézhetik az érdeklődők. A Haifába utazóknak is van egy remek programunk. Üljenek le a 350 kilogramm súlyú zongora mellé, ami olyan, mintha a járdából emelkedne ki, és játsszanak rajta! Természetesen a New York-i vagy washingtoni utat tervező Roy Lichtenstein-rajongókra is gondoltunk a héten. Barcelona is kedvelt úti célja a magyar turistáknak, és valószínűleg a Sagrada Familia a legnépszerűbb látnivaló honfitársainknak is. Gondolták volna, hogy a bazilika 136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt? Szerencse, hogy a hatóságok nem állíttatták le eddig az építkezést.

Végül pedig jöjjön egy fontos felmérés eredménye, amelyből kiderül, még hosszú az út a teljes egyenrangúság és egyenjogúság eléréséig.

Még mindig aránytalan a szimfonikus zenekarok nemi összetétele

Promóció

X
X