Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Két új blog és számtalan egyéb izgalmas hír a 47. hét eseményei...

Két új blog és számtalan egyéb izgalmas hír a 47. hét eseményei között

Annak ellenére, hogy 2018 negyvenhetedik hetében új blogok indultak a Papagenón, és kiderült, Berlinből érkezik a Fesztiválzenekar új ügyvezetője, a híreket a filmvilág dominálta, de természetesen a mozinak is vannak zenei és képzőművészeti vonatkozásai. A legnagyobb meglepetésnek viszont azt tekinthetjük, hogy kiderült: félszáz évig tévesen hittük, hogy Vincent van Gogh szerepel az 1870-es években készített fotográfián, amely bejárta a világot.

- hirdetés -

A képen szereplő kék szemű fiú Theo van Gogh – fotó: Heleen van Driel/Vincent van Gogh Foundation

Új blogok indultak

- hirdetés -

December 1-jén két blogunk is indult. A Minden nap színház bejegyzéseit Gulyás Gábor tollából olvashatják, aki a 2019-es POSZT egyik válogatója, és ebbéli minőségében, válogatói jegyzetfüzetének egy-egy oldalát osztja meg a Papageno olvasóival. Az Adventi kalendárium ablakai tavaly zenére nyíltak, idén téli vonatkozású színházi és táncelőadásokat ismerhetnek meg a látogatók.

Kalandozás a filmek világában

77 éves korában meghalt Bernardo Bertolucci olasz filmrendező, forgatókönyvíró, az Utolsó tangó Párizsban, A megalkuvó és Az utolsó császár rendezője. Utóbbiért 1988-ban Oscar-díjat kapott.

Milorad Krstić akcióthrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő  a Pixar és a Disney legújabb alkotásaival száll versenybe az International Press Academy Satellite díjáért az animációs film kategóriában. A díjatadó februárban lesz Beverly Hillsben.

Leonard Bernstein és Stephen Sondheim Rómeó és Júlia-története új életre kel a váasznon: Steven Spielberg rendezi a legendás West Side Story című musical új filmadaptációját, amelyben az 1961-es mozi egyik Oscar-díjas szereplője, az Anitát alakító Rita Moreno is feltűnik.

A 36. Torinói Filmfesztivál – amelyen mintegy kétszáz alkotást vonultattak fel – díjait december 1-jén este adták át. Reisz Gábor új filmje, a Rossz versek három elismerést is kapott.

Magyar sikerek külföldön

A Shanghai Opera House és a Müpa közös bemutatóját, A mosoly országát azért is nagy érdeklődés övezte, mert Kínában most először került színre a mű. A kínai-magyar koprodukcióban született látványos előadást Budapesten február 1-jén lehet majd látni.

Nagy sikert aratott Kínában Káel Csaba Lehár-rendezése

Árverési meglepetések

Giovanni Battista Guadagnini 18. századi olasz mester munkája az a hangszer, amelyen Msztyiszlav Rosztropovics utolsó éveiben koncertezett, és ami most közel 2 millió angol fontért kelt el egy londoni aukción. Hogy a Virág Judit Galéria következő árverésén meddig kúsznak fel az árak Vaszary vagy Rippl-Rónai képeit illetően? Hamarosan kiderül!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.