Papageno Radio
Da capo Kik vitték a prímet a héten? - hírösszefoglaló a legfontosabb eseményekről

Kik vitték a prímet a héten? – hírösszefoglaló a legfontosabb eseményekről

2018 negyvennyolcadik hetének legnagyobb érdeklődést kiváltó híre a Prima Primissima díjak átadása volt, amelyeket olyan művészek nyertek el, mint Fischer Ádám és Szirtes Ági. Ha lemaradt volna a Járkálj csak, halálraítélt című Radnóti-vers egyetlen fennmaradt kéziratának árrekordjáról, vagy a víz alatt játszó csellistáról készült fotósorozatról, most pótolhatja!

A technológia változása a művészetre is nagy hatással van

A mobiltelefon elkerülhetetlenül életünk része lett. Ezt a héten több dolog is mutatta: egy olyan fesztivál, amelyre csak mobillal vagy tablettel felvett filmeket lehetett benevezni – és jelentős magyar sikerrel ért véget –, valamint az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti díj nyertese, Charlotte Prodger, aki iPhone-nal készíti alkotásait. Azt nem tudjuk, zenéltek-e, és ettől is lettek ilyen különlegesen kreatívak, egy kutatás eredménye szerint azonban a zenélés fejleszti az absztrakt gondolkodást és a problémamegoldó képességet is.

Charlotte Prodger – forrás: The Independent

Egy Izlandon élő magyar grafikus, Major Zita munkája nyomán készültek kommunikációs kártyák, amelyek érzelmeket, cselekvéseket mutatnak be. A Nünü & Pó illusztrációi segítségével a szülők könnyebben tudnak kommunikálni autista gyermekeikkel.

Fókuszban kulturális örökségünk megőrzése

Kormányzati támogatással dolgozza fel Szokolay Sándor (1931–2013) Kossuth-díjas zeneszerző hagyatékát családja. Az eddigi eredmények és a további tervek között kották digitalizálása és kiadása, koncertek és emlékprogramok szervezése szerepel.

Szokolay Sándor fotó: E. Várkonyi Péter / MTI

Az X generáció tagjainak az életében még fontos szerepet kapott a Mint a mókus… kezdetű úttörődal. Valószínűleg kevesen tudták volna megmondani még piros nyakkendőt viselve is, hogy a héten elhunyt Lóránt István írta a fülbemászó dallamot. Az orosz posztmodern próza atyját, Andrej Bitovot is gyászoltuk.

A Magyar Nemzeti Galériába került letétbe Vajda Lajos tizennégy darabos kollekciója a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának keretében. Egyelőre ezeket a képeket még nem láthatjuk, ellentétben egy újrarendezett, új helyre került kollekcióval. A magyar és nemzetközi gyűjtemény újraegyesítését, valamint a Szépművészeti Múzeum újranyitását követően ugyanis új helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériában láthatók a múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményének legfontosabb remekművei. A mintegy 80 műtárgyat két, egymástól markánsan elkülönülő kronológiai egységben bemutató tárlat december 7-én nyílt meg.

Vajda Lajos képe – fotó: Deim Balázs / FMC

Itthon és külföldön is történtek személyi változások a héten: Dinyés Soma veszi át a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetését, Daniele Gatti pedig Rómába teszi át székhelyét.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!