Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Meglepetésekkel teli hét áll mögöttünk

Meglepetésekkel teli hét áll mögöttünk

2018 utolsó előtti hetében többször is alkalmunk volt felvonni a szemöldökünket. Danyiil Trifonov mint Chopin? 140 millió forint egy Perlrott-önarcképért? Tényleg előkerül egy fél évszázada lappangó Caravaggio-kép? A Ruben Brandt, a gyűjtőben emlegetett Stendhal-szindróma létező betegség?

- hirdetés -

A Grammy-díjas orosz zongoravirtuóz, korunk egyik legbámulatosabb fiatal tehetsége, Danyiil Trifonov egy olyan filmben fog játszani, melyet Chopin 24 prelűdje ihletett. A zongorista Frédéric Chopin műveit ugyanazon a zongorán fogja bemutatni a filmben, amelyen a zeneszerző az 1848-as koncertkörútján játszott Nagy-Britanniában. A producer Cate Blanchettnek szánta a női főszerepet, Chopint pedig a szerző műveit ma kiemelkedően interpretáló zongorista, Trifonov fogja játszani. Hogy ez a film eljut-e oda, ahol Tóth Barnabás Susotázs című rövidfilmje már eljutott, azaz az Oscar kapujába? Ki tudja… A magyar mozinak mindenesetre drukkolunk!

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Chopint alakítja majd egy most készülő filmben Danyiil Trifonov

Perlrott Csaba Vilmos Önarckép szoborral című festményének 140 millió forintos eladási ára megdöntötte a művész eddigi életműrekordját a Kieselbach Galéria téli árverésén, amelyen magas áron kelt el a Franciaországban élő Reigl Judit egyik festménye is.

Ide kapcsolódik:
140 millióért kelt el egy Perlrott-önarckép

Caravaggio Jézus születése című oltárképét 1969 októberében tulajdonították el a palermói San Lorenzo-kápolnából. A megfújt remekmű után azóta is az egész kontinensre kiterjedő nyomozás zajlik. Filmforgatókönyvnek sem utolsó a történet. A kérdés csak az, miként zárul a lassan ötven esztendeje tartó hajsza. Van rá némi esély, hogy ha nem is lesz happy end, a legújabb fejlemények fényében ki lehet talán mondani, hogy várhatóan a teljes kudarc is elmarad.

Ide kapcsolódik:
Fél évszázad után előkerül-e vajon a Palermóból ellopott Caravaggio-festmény?

Botticelli Vénusz születése című, a firenzei Uffizi képtárban kiállított műremeke előtt nem először árasztják el az érzések a látogatókat. A különösen a műkincsekben gazdag toszkán városhoz köthető tünetegyüttest Stendhal-szindrómának nevezik.

Ide kapcsolódik:
Szívrohamot kapott egy turista Botticelli Vénusza előtt

Az év végének közeledtével pedig elindult összegző sorozatunk: a legdrágább árverési tételeket és az év legnagyobb zenei eseményeit már össze is gyűjtöttük. Ne maradjon le 2018 többi legjéről sem!

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.