Papageno Radio
Da capo Titkokról fellebbenő fátylak, utazó napraforgók és magyar beugrások – heti hírösszefoglaló

Titkokról fellebbenő fátylak, utazó napraforgók és magyar beugrások – heti hírösszefoglaló

2019 második hetében több hírbomba is robbant. A kisebbek között olyanok voltak, mint az, hogy soha nem látott összegű pénzdíjjal indul egy új zongoraverseny, a Twin Peaks-rajongók pedig minden bizonnyal beírták már a naptárba a budapesti David Lynch-kiállítást. És akkor jöjjenek a nagyobbak!

A héten szomorú kötelességeknek is eleget kellett tennünk: elhunyt Theo Adam operaénekes,
Hermann Ildi fotóművész és Havas Kató hegedűművész.

Néhány magyar művész bebizonyította, nincs lehetetlen: Mojca Erdmann, az egyik legsikeresebb német szoprán betegsége miatt Schnöller Szabina operaénekesnőt kérte fel beugrásra szoprán szólistaként a Brémai Filharmonikusok, Török Levente karmester pedig egy opera-előadást mentett meg. A Miskolci Nemzeti Színház zenekara kíséri Plácido Domingót dániai koncertjén Aarhusban. A Musikhusetben január 14-én a miskolci muzsikusok a MÁV Szimfonikus Zenekar helyett ugranak be.

Az Association de Musique Asie tiszteletbeli tanácsadójának választották Oláh Vilmost, Pécsett címzetes egyetemi tanári kinevezést kapott Baráti Kristóf és Várdai István, egyetemi docensi címben részesült Szőke Zoltán kürtművész és Szűcs Máté brácsaművész.

Ide kapcsolódik:
Címzetes egyetemi tanári kinevezést kapott Baráti Kristóf és Várdai István

Két izgalmas, a nagyközönség számára eddig ismeretlen gyűjtemény vált nyilvánossá. A Stanford Egyetem Hangarchívuma bejelentette, hogy befejeződött Robert Baxter Maria Callasról szóló gyűjteményének feldolgozása. A Getty Institute pedig egy több mint 6000 fotóból álló, a 19. század folyamán és 20. század elején készült fotógyűjteményt digitalizált, mely az Oszmán Birodalom törökországi területeiről származik és annak mindennapjait mutatja be. A fényképeket – például tanulási célokra ajánlva – ingyenesen letölthetővé tették.

Az sem kevésbé izgalmas, ha ismert, nagy műalkotások új kontextusba kerülnek. A 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából a londoni Nemzeti Galéria kölcsönadja a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt Japánnak. A világhírű brit múzeum az elmúlt csaknem száz évben mindössze kétszer engedte Londonon kívül bemutatni gyűjteményének egyik legértékesebb darabját. A japán fővárosban látható Vincent van Gogh egy másik napraforgós képe, azt a Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art őrzi.

A művész Csillagos éj című festménye által inspirált fényinstalláció, amelyet a szerb Ivana Jelić és Pavel Petrovič terveztek, Amszterdam egyik csatornájának ad különös ragyogást.

Több éves egyezkedés után a kormány megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A 2010-es években az állam 6 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) ajánlott a képért, de Pákh 9 millió dollárnál kevesebbért nem volt hajlandó eladni. A kormány védetté is akarta nyilvánítani a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból, és Pákhnak nyomott áron kelljen eladnia, de a Kúria hatályon kívül helyezte a döntést. A hatályon kívül helyezésig a festmény a debreceni Déri Múzeumban volt, letakarva.

Ide kapcsolódik:
3 milliárd forintért vette meg a kormány Munkácsy Golgotáját

Végül pedig jöjjön két olyan színházi hír, amelyekre valószínűleg sokan felvonták a szemöldöküket, mer elképzelhetetlen, vagy akár irracionális döntésnek gondolják. A hamburgi Operaház felhívást tett közzé menekültek részére, hogy csatlakozzanak a kórushoz a készülő Nabucco-előadásban, amelynek próbái január 30-án kezdődnek. A produkciót távmunkában a házi őrizetben levő Kirill Szerebrennyikov rendezi.

Lin-Manuel Miranda az egyik legsokoldalúbb színházi alkotó a Broadwayn: zeneszerző, szövegíró, színész, akit Pulitzer-, Grammy- és Tony-díjjal is kitüntettek, de a hollywoodi Hírességek sétányán is van csillaga. A jelenleg legnépszerűbb Broadway-musical, a Hamilton egyik társszerzője és főszereplője, de a Mary Poppins visszatér című filmből is sokan ismerhetik. Szakmai és érzelmi okokból úgy döntött három kollégájával, hogy befektet egy, a csőd szélére került színházi könyvesboltba.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!