Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo A bánat és az öröm könnyei – heti hírösszefoglaló

A bánat és az öröm könnyei – heti hírösszefoglaló

2019 hetedik hetének legfontosabb és legszomorúbb híre Tandori Dezső halála volt. Tudósítottunk arról, hogy Buda Flóra Anna Entropia című animációja kapta a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, a Gustav Mahler Csellóversenyen Temesvári Bence nemcsak a korcsoportjában nyert első díjat, de az összetett győztese is ő lett, márciusban pedig Duleba Líviának is szurkolhatunk a Carl Nielsen Nemzetközi Zenei Versenyen.

- hirdetés -

Baráth Emőke sikerének is örülhettünk egy új CD kapcsán. A legfrissebb, német nyelvterületen megjelenő felvételekre 157 német, osztrák és svájci kritikus szavaz. Az ő jelöléseik alapján alakul ki a negyedévente átadott Német Zenekritikusok Díja aktuális kitüntetettjeinek névsora.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Baráth Emőke felvételét is díjazták a német zenekritikusok

Martha Argerichet tiszteletbeli tagjává választotta a bécsi Konzerthaus, és kiderült, Anne-Sophie Mutter hegedűművész kapja idén a Polar Zenei Díjat. Az elismerés odaítéléséről döntő bizottság a „hegedű királynőjeként” méltatta Muttert.

Ide kapcsolódik:
Anne-Sophie Mutter nyerte el a Polar zenei díjat

Február 15-én nyitotta meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését. Az épület előcsarnoka a park látogatói számára is nyitott közösségi tér lesz, lehetőséget adva arra, hogy a Millenáris még inkább bekerüljön a fővárosi vérkeringésbe.

Ide kapcsolódik:
Megnyílt a Nemzeti Táncszínház új épülete

Több, mint nyolcvan kötetet jelöltek a könyvkiadók a 2019-es Aegon Művészeti Díjra, amelynek tízes shortlistje az irodalomtörténészekből, kritikusokból, tanárokból álló zsűri szavazatai alapján állt össze.

Ide kapcsolódik:
Ők az Aegon Művészeti Díj idei esélyesei

Hosszú idő után először nyílt Victor Vasarely munkáiból kiállítás a francia fővárosban. A Pompidou Központban megtekinthető első francia életműtárlaton mintegy háromszáz műalkotás – festmények, fotók, műtárgyak és egyéb dokumentumok – vezetnek be Vasarely sajátos univerzumába, és világítanak rá az op-art művészet egyik legkiemelkedőbb alakjának összetett kifejezési formáira.

Ide kapcsolódik:
Vasarely-életmű-kiállítás nyílik a párizsi Pompidou Központban

A lovagkirály legendáját ábrázoló freskórészleteket találtak a marosvásárhelyi Vártemplom felújítása során. A néhány napja felfedezett töredékek különlegessége, hogy Erdélyben korábban csak falusi templomokban találtak hasonló ábrázolást, a lelet ráadásul a Vártemplom építésének vélt idejét is módosítja.

Ide kapcsolódik:
Középkori Szent László-freskót tártak fel Marosvásárhelyen

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.