Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Bejelentések bocsánatkéréssel – heti hírösszefoglaló

Bejelentések bocsánatkéréssel – heti hírösszefoglaló

2019 hatodik hetében bejelentették, Bach-zenével védenék a lopás ellen a Tesla autóit, a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató elmúlt négy évadának legkiemelkedőbb tehetségei közül öten alakították meg a Virtuózok Kamarazenekart, az Operaház meghívására hamarosan Budapestre érkező, Maria Callas utódjaként is emlegetett Szonja Joncseva meghívást kapott az Oscar-gálára.

Az izgalmas beszélgetésekből a héten sem volt hiány: találkoztunk Dobszay Péterrel, Vékony Dorottyával, Balázs Jánossal, Szegedi Csabával.

- hirdetés -

A zene valódi gyógyító erejéről, egészségügyi alkalmazásáról gyakran hírt adunk. Példáink általában Németországból és az Egyesült Királyságból származnak, ezúttal azonban egy magyar kezdeményezésről számoltunk be. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet tavalyi kezdeményezésének alapgondolata, hogy az énekléshez szükséges gyakorlatok hozzásegítenek a betegek rehabilitációjához is. A megalakult kórusban többségében krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők énekelnek, akiknek sok esetben a nyugodt állapotban történő levegővétel is gondot okoz.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Tüdőbetegekből alakult kórus egy budapesti kórházban

Két irodalmi hírünknek látszólag semmi közük egymáshoz, a II. világháború azonban összeköti őket.

Az In Defence of English Cooking (Az angol konyha védelmében) című művét 1946-ban írta George Orwell, az Állatfarm és az 1984 című világhírű regények írója. Az ország kultúráját és az angol nyelvet külföldön népszerűsítő British Council akkori illetékesei azonban közölték vele, hogy oktalan lenne kiadni azt az európai kontinens olvasói számára. A bocsánatkérésre és a publikálásra a napokban került sor.

Ide kapcsolódik:
70 év után publikálják George Orwell narancslekvárjának receptjét

A kalandos életű Arthur Koestler 1939 és 1940 között írta meg a Sötétség délbent. Az eredeti, német nyelvű szöveg még a II. világháború elején elveszett, ezért a történetet az író akkori szerelme, Daphne Hardy angol fordításából ismerte meg a világ. Az eddigi, egyébként kiváló magyar fordítások is ezen angol változat alapján készültek. 2015-ben azonban egy német doktorandusz a svájci Europa kiadó dokumentumai között kutatva rábukkant az eredeti német változatra a zürichi Központi Könyvtárban. Az új magyar fordítás már ebből készült.

Ide kapcsolódik:
Új fordításban jelenik meg Arthur Koestler Sötétség délben című regénye

Elképesztően gazdag a 2019-es év kiállítási kínálata, szenzációkból nem lesz hiány sem Budapesten, sem vidéken.

A Bauhaus mai hatását, Király Tamás divattervező munkásságát, valamint a Bosch+Bosch csoport és a vajdasági neoavantgárd mozgalom történetét vizsgáló kiállításokkal jelentkezik idén a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum.

Ide kapcsolódik:
A divattervezés egyik legnagyobb hazai alakjának nyílik kiállítása a Ludwig Múzeumban

Mezőlaborcon (Medzilaborce) 1991-ben alapították meg az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeumot, a ruszin származású művész családja ugyanis még az Osztrák-Magyar Monarchia idején erről a településről vándorolt ki az Egyesült Államokba. Az intézmény az elmúlt években a világ 44 országában mutatta be gyűjteményét, amely hamarosan Magyarországra érkezik.

Ide kapcsolódik:
Átfogó Warhol-tárlat érkezik hazánkba

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.