Papageno Radio
Da capo Magyar sikerek közel s távol – heti hírösszefoglaló

Magyar sikerek közel s távol – heti hírösszefoglaló

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2019 nyolcadik hetében is sikert sikerre halmoztak a magyar muzsikusok. A Zsolnay Wind Orchestra lett a Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Verseny legjobbja, Máté Bence képe is esélyes a World Press Photo díjra, az év zenei eseménye díjra jelölték a Fesztiválzenekar izlandi koncertjét, a Budapesti Operettszínház pedig nagy sikerrel mutatta be az Egyesült Arab Emírségekben Lehár Ferenc legismertebb darabját. 

Tudjuk, hogy Plácido Domingo fáradhatatlan, nyughatatlan, mindig új kihívásokat keres: nem csak Los Angelesben lép új szerepben a színpadra, hanem New York-i Metropolitan Operában is, ahol következő évadában Puccini Pillangókisasszony című operájában az amerikai konzul szerepét énekli majd.

Ide kapcsolódik:
Puccini-baritonként hallhatjuk Plácido Domingót

Az énekesek élete nem könnyű. De az őket szerződtető operaházaknak sem egyszerű. A Tatár Állami Opera és Balett Színház megállapodást írt alá a Hacsatur Badaljant képviselőt Premier Art Ügynökséggel, amelyben rögzítették az énekes közreműködését a Nemzetközi Saljapin Operafesztivál négy programjában is. Egy nappal az első előadás előtt azonban komoly problémák adódtak az énekesre szabott jelmezekkel.

Ide kapcsolódik:
Testmagassága miatt bocsátották el a fiatal tatár tenort

Szerencsére nagyobb baj nem történt, a tűzoltóknak sikerült megfékezni a lángokat a Moszkva központi kerületében lévő Csajkovszkij Konzervatóriumban, ami három éve áll felújítás alatt. A tűz minden bizonnyal azért tört ki az egyik épületszárny harmadik emeletén, mert az újjáépítés során nem tartották be a tűzvédelmi előírásokat, közölte egy helyi tudósító. Szerencsére a főépület nem károsodott meg, és személyi sérülés sem történt.

Ide kapcsolódik:
Tűz ütött ki a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban

A Brazil Nemzeti Múzeum nem volt ennyire szerencsés. 2018 szeptemberében bekövetkezett tűzesetben az intézmény 20 millió kiállítási tárgyból álló kollekciójának csaknem egésze odaveszett. Egy kutatókból és restaurátorokból álló nemzetközi csapat azonban igyekszik minél több leletet kimenteni a romok alól. Az első jeleket, hogy az intézmény él, és élni is akar, alig két héttel a tragikus tűzeset után adta a Brazil Nemzeti Múzeum, hiszen 200 éves épületének előterében időszakos tárlatot rendeztek a megmentett kiállítási tárgyakból.

Ide kapcsolódik:
Közel 2000 lelet menekült meg a leégett Brazil Nemzeti Múzeum állományából

Ne fessük az ördögöt a falra, de Cremonában akár a legrosszabbra is felkészülnek. A nevét szinte mindenki ismeri, hiszen arról híres, hogy itt élt és alkotott a világ egyik leghíresebb hegedűkészítője, Antonio Stradivari, akinek hangszereiből sok ki is van állítva a városka Stradivari múzeumában, többet pedig most is használnak szerte a világban. A múzeum kurátoraiban néhány éve épp ezért felmerült, hogy a hegedűk hangját meg kellene menteni digitális formában az utókor számára.

Ide kapcsolódik:
Készül a nagy Stradivarius-hangadatbázis Cremonában

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X