Papageno Radio
Da capo Magyar világsztárt és pályakezdő művészt is díjaztak – heti hírösszefoglaló

Magyar világsztárt és pályakezdő művészt is díjaztak – heti hírösszefoglaló

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2019 ötödik hetében hónapot váltottunk, januárból február lett. Hírt adtunk arról, hogy a szegedi zeneművészeti kar és a kecskeméti Kodály Intézet is jelentős felújítás kezdete előtt áll, és arról, hogy angol nyelvű honlap indult a táncházmozgalom külföldi erősítése érdekében.

Kurtág György operája, a Scalában bemutatott Fin de partie a világpremierek kategóriában száll versenybe az operavilág egyik legrangosabb díjáért. Két magyar művész ausztriai sikeréről is tudósítottunk. Egyikőjük már befutott, világhírű zongoraművész, másikójuk a pálya kezdetén álló zeneszerző.

Az osztrák zeneszerző születésnapja köré szervezett, idén január 24. és február 3. között zajló Mozart-hét legmagasabb elismerését vehette át Schiff András zongoraművész és az általa alapított Cappella Andrea Barca formáció.

Ide kapcsolódik:
Schiff András kapta a salzburgi Mozarteum Arany Medálját

A bécsi Alban Berg Stiftung zeneszerzőversenyén két egyenlő értékű első díjat adtak ki. A nyertesek között szerepel Elias Jurgschat mellett az 1993-as születésű Gelléri András.

Ide kapcsolódik:
Első díjat nyert Bécsben Gelléri András zeneszerző

A zenetörténet nagy klasszikusai posztumusz tartogatnak érdekességeket minden héten.

Verdi műveinek vázlatai soha nem kerültek napvilágra, ezért az alkotás folyamatáról eleddig nem voltak ismereteink. A két évig tartó digitalizálás és katalogizálás során Verdi majd 50 év alatt megírt 12 operájának vázlataiba kaphatunk betekintést.

Ide kapcsolódik:
5000 oldalt digitalizáltak Verdi jegyzeteiből

A Huawei robotjai elkészítették Schubert „Befejezetlen” szimfóniájának végét. A darab februárban kerül nyilvánosságra.

Ide kapcsolódik:
Mesterséges intelligencia írta meg Schubert „Befejezetlen” szimfóniájának végét

Nemzeti kulturális emlékhellyé nyilvánította a cseh kormány a prágai Bertramka-villát – jelentette be Antonín Staněk kulturális miniszter.A 18. században klasszicista stílusban emelt épület szorosan kapcsolódik Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerzőhöz, aki prágai látogatásai idején mindig a villában lakott.

Ide kapcsolódik:
Nemzeti kulturális emlékhely lett Mozart egykori prágai villája

Igyekszünk a tudomány legfrissebb kutatásait is követni. Gyakran halljuk a médiából, hogy a világ legnagyobb zenészei mentális problémákkal küzdenek, miközben köztudott, hogy a zene jótékonyan hat az idegrendszerre. Roisin O’Connor, az Independent munkatársa annak járt utána, hogy mi okozza alapvetően a bajt, és arra is rákérdezett, hogy a zeneipar valamiképp segíti-e „rászoruló” előadókat. Matthew Sachs, a Harvard diákja azt kutatta, mi lehet az oka, hogy egyesek beleborzongnak a zenei élményekbe, másokra azonban nem hat ilyen erősen a zene. Az általa vizsgált személyek fele érezte ezt a különös bizsergést, a csoport másik részéből azonban nem váltott ki ilyen zsigeri reakciókat a zenehallgatás.

Végül pedig következzék valami, ami nem kutatás, nem tudományos felfedezés, de szülők és pedagógusok hasznosnak találhatják.

Ide kapcsolódik:
Biztos módszer arra, hogy a gyerekek megismerjék az operák világát - Videó

Promóció

X
X