Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Az érdeklődés fókuszában az itáliai reneszánsz és Picasso – heti hírösszefoglaló

Az érdeklődés fókuszában az itáliai reneszánsz és Picasso – heti hírösszefoglaló

2019 tizenharmadik hetében kihirdették a Bartók–Pásztory-díj és az Aegon Művészeti Díj kitüntetettjeinek és a Libri irodalmi díjak jelöltjeinek névsorát. Mariss Jansons kapja az idei Herbert von Karajan-díjat, illetve előkerült egy húsz éve ellopott Picasso-kép.

Kövesse az Operaházban zajló eseményeket blogunkkal: művészportrék, izgalmas háttéranyagok az előadásokat illetően és természetesen a legfrissebb hírek az Ybl-palota, az Erkel Színház és az Eiffel Műhelyház tájáról.

- hirdetés -

Ha már Picasso: közel 100 millió forintot fizettek Picasso egy szerelméről készült rajzáért. A Joueuse de flûte et nu couché (Furulyán játszó lány és fekvő akt) című rajzot a New York-i Modern Művészetek Múzeuma adta el, a licitet egy európai vevő nyerte a csütörtöki árverésen – közölte a Christie’s aukciósház.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Közel 100 millió forintot fizettek Picasso egy szerelméről készült rajzáért

A Budapesti Történeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria műtárgyai is szerepelnek az első Verrocchio–életmű-kiállításon. A 2019. március 9-én Firenzében, a Palazzo Strozziban és a Bargellóban megnyílt a Verrocchio, Leonardo mestere című kettős tárlatot a Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulója kapcsán tartott emlékév keretében rendezték. A rendkívül nagy jelentőségű kiállításon a Verrocchio és műhelye által Firenzében a Mátyás királyunknak Budára készített carrarai márványkút három töredékét állították ki.

Ide kapcsolódik:
Mátyás király kútja is látható a nagyszabású firenzei kiállításon

Maradjunk Itáliában és a reneszánsznál: kiderült, az olasz reneszánsz mester, Botticelli műhelyéből származik az a festmény, amelyet korábban másolatként könyveltek el a művészettörténészek. A festményről korábban úgy vélték, hogy az Sandro Botticelli 1487-ben készült Gránátalmás Madonnájának egy későbbi kópiája. Ám a restauráláskor kiderült, hogy a kép valójában a mester 15. századi firenzei műhelyében született.

Ide kapcsolódik:
Mégis eredeti a korábban másolatként jegyzett Botticelli-remekmű

Psota Irén (1929-2016) emlékére Almási Éva, a nemzet színésze hozott létre alapítványt, amely minden évben díjat adományoz annak a színésznek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota Irén örökségéhez méltónak bizonyulnak. Idén Für Anikó kapta a díjat, és Psota Irén születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából emléktáblát is avattak.

Ide kapcsolódik:
Emléktáblát avattak a 90 éve született Psota Irén tiszteletére

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!