Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Így gondolkodnak a fiatalok a nagy öregekről és a tradícióról – heti...

Így gondolkodnak a fiatalok a nagy öregekről és a tradícióról – heti hírösszefoglaló

2019 tizenötödik hetében elkezdte új filmjének forgatását Enyedi Ildikó, Münchenben talált otthonra egy Bogányi zongora, nemzetközi toplistára került a Szépművészeti Múzeum Van Dyck-képe, és Kodály Zoltán gyermekkorát és fiatalkorát feldolgozó, az 1910-es szerzői estet a középpontba állító fikciós dokumentumfilm készült fiatal muzsikusok szemszögéből, A mi Kodályunk címmel.

A Klasszik Rádióban újjászülető Capriccio múltja egészen 2003 áprilisáig nyúlik vissza: ekkor indította útjára az egykori radiocafé 98.6-os hullámhosszán Feyér Zoltán, Nagy Bálint és Zsoldos Dávid az első hazai kereskedelmi adón sugárzott klasszikus zenei műsort. A megújult Capriccio, a Papageno klasszikus zenei kávézója vasárnaponként 16 órától lesz hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, a recept pedig a régi: érdekes vendégek, izgalmas zenék – Novotny Annával és Zsoldos Dáviddal.
Blogunkban megismerhetik
az aktuális programot és vissza is hallgathatják a műsort!

- hirdetés -

Spanyolországban díjjal ismerték el a világhírű magyar gitárművész, Snétberger Ferenc által alapított zenei tehetségközpont munkáját. A tehetséges, elsősorban roma származású és hátrányos helyzetű fiatalok zenei képzésére létrehozott magyar műhelyt a spanyol roma kulturális intézet tüntette ki az új alkotók kategória díjával, amelyet a nemzetközi roma világnap alkalmából rendezett ünnepségen adtak át Madridban április 8-án este a Prado Múzeumban. Az intézmény vezetője tanítványaival együtt utazott a díjátadóra, a repülő fedélzetén pedig dalra is fakadtak.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Repülőn adtak meglepetéskoncertet Snétberger Ferenc és tanítványai - Videó

Okostelefon nélkül elképzelhetetlen az életünk: egészen hihetetlen, hogyan fér el egy zsebnyi eszközben a világ. Az aggódó szülők megnyugodhatnak, nem csupán haszontalan dolgok tölthetők le a mobilra. A Pál utcai fiúk nyomában címmel elkészült mobilapplikáció interaktív sétája által most még közelebbről megismerkedhetünk Molnár Ferenc világhírű regényének helyszíneivel. Amint arról mi is számos alkalommal írtunk már, idén, halálának 350. évfordulóján számos kiállítás, rendezvény és fesztivál állítja középpontba Rembrandt alakját. Egy nemrégiben megjelent applikáció pedig az egyik leghíresebb művének világát kelti életre. Mindezek mellett már csak a mennyiségi vonatkozásokat tekintve is eltörpül az MTA BTK Zenetudományi Intézetének munkája: a hangarchívumból több mint 12 ezer órányi felvételt vittek térképre, amely nagyjából 200 ezer népdalt, dallamot jelent.Az adatbázis segítségével megtudhatjuk, hogy mit énekeltek az adott tájegységen, településen élők harminc, ötven vagy száz évvel korábban. Az anyagban fellelhetőek olyan felvételek, amelyek még Kodály Zoltán gyűjtéséből származnak, de a kilencvenes években rögzített anyagokat is találunk.

Ide kapcsolódik:
Térképen böngészhető népzenei adatbázist készített a Zenetudományi Intézet

Beszámoltunk arról is, hogy magyar alkotások kerültek két nagy gyűjteménybe. A párizsi Pompidou Központ állandó kiállításán kapott helyet Nádler István Kék – fekete című, 1968-ban készült festménye, és először mutatkozhat be egyéni kiállítás keretében Maurer Dóra Nagy-Britanniában. Az augusztus 5-én nyíló tárlat közel egy évig látogatható a londoni Tate Modernben.

A sikerek ezen a héten sem kerülték el a magyar művészeket, számos műfajban értek el versenygyőzelmeket. Máté Bence újabb nagy sikert aratott: Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában. Keszei Johanna, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium növendéke megnyerte a Holland Nemzetközi Fuvolaversenyt. A nemzetközi versenyen 27 ország 99 fiatal fuvolista tehetsége indult.

Ide kapcsolódik:
Keszei Johanna nyerte a Holland Nemzetközi Fuvolaversenyt

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!