Papageno Radio
Da capo Sosem látott régi kincsek és a digitális világ lehetőségei – heti hírösszefoglaló

Sosem látott régi kincsek és a digitális világ lehetőségei – heti hírösszefoglaló

2019 tizennegyedik hetében pályafutása négyezredik fellépését ünnepelte Plácido Domingo, új komolyzenei vonatkozású hangulatjeleket vezetett be az Apple, és megnyílt a Katari Nemzeti Múzeum.

Folytatódik az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Rameau-lemezének diadalútja. A Télérama magazin kedvencei közé választotta a Vashegyi György által vezetett együttesek új Rameau-lemezét, amit a legmagasabb pontszámmal értékelt a francia lap.

Ide kapcsolódik:
A francia sajtó méltatja a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar Rameau-lemezét

Egy másik magyar sikert is ünnepelhettünk a héten. Vági Bence, a magyar Recirquel Újcirkusz Társulat művészeti vezetője rendezte a világhírű Krone Cirkusz Mandana című előadását, amelyet az április 4-i müncheni világpremiert követően idén több mint 200 alkalommal mutatnak be Európa-szerte.

Kevés olyan város van, amelynek több száz éves zenei múltját egy család több generáción keresztül nyomon követte és dokumentálta. Nagyvárad egy közülük. A hosszú hagyománnyal rendelkező kulturális központ zenetörténetéről szóló páratlan adattárat Thurzó Sándor (1920–2009) helytörténész, muzikológus, hegedűművész állította össze. Jelen blog szerzője, Thurzó Zoltán zongoraművész az ő unokája. Új blogunk, a Nagyváradi történetek bejegyzései a város zenei életének állomásait, intézményeit, személyeit és helyszíneit kívánják bemutatni a Thurzó család gyűjteményének tükrében.

A magyar film története nem tekint vissza ilyen hosszú történetre, de jelentős egyéniségei ennek a műfajnak is vannak. Két jelentős színészről is megemlékeztünk, akik a 20. századi magyar színház- és filmművészetben jelentős szerepet játszottak: Beszélő képek blogunkban a 100 éve született Gábor Miklósról, valamint Páger Antalról, akinek a hagyatéka a Petőfi Irodalmi Múzeumba került. A Magyar Filmakadémia Egyesület Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera pályáját ismeri el életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén, 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül majd sor.

Ide kapcsolódik:
Öten kapnak életműdíjat a Magyar Filmhéten

Magyar részvétellel terveznek bevezetni az EU-ban egy élményalapú, digitális technikai eszközre építő, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló új nemzetközi zeneoktatási módszertant. Az eredetileg Finnországban indított projekt néhány éve sikereket ért el a finn általános iskolás énekzene-oktatásban. A módszertan lényege, hogy a digitális technika használatával interaktívvá és élményalapúvá teszik a kisiskolások zenei foglalkozásait, a középpontban pedig a közös dalszerzés áll.

Ide kapcsolódik:
Magyar segítséggel vezetnének be egy új, élményalapú zeneoktatási módszertant

És a digitális világnál maradva: egy új, mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépes rendszer pedig abban segíthet, hogy a jövő hegedűművészei technikájukat tökéletesítsék, hiszen azonosítani tudja felhasználója, azaz tanítványa vonótechnikáját.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!