Papageno Radio
Da capo Fiatal magyar művészek sikerei és egy 107 év után előkerült festmény –...

Fiatal magyar művészek sikerei és egy 107 év után előkerült festmény – heti hírösszefoglaló

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2019 tizennyolcadik hetében a Bohdan Warchal Nemzetközi Zenei Versenyen jelentős magyar sikerek születtek, Hosszú betegség után elhunyt Koren Tamás, felavatták a Makk Károly előtt tisztelgő emlékművet. Arról is hírt adtunk, hogy 108.000 dollárt fizettek ki egy 1964-es úgynevezett Kennedy-féldollárosért, és 200 modern művészeti könyvet tett ingyen elérhetővé a Guggenheim Múzeum.

A hét blogja

Az art quarter budapest privát kezdeményezésből született, független kulturális intézmény, ami Budafokon, az egykori sörgyár épületeiben található. Ahol a ’30-as évekig sört főztek, ott ma egy dinamikusan fejlődő, nemzetközi kortárs művészeti központ működik műtermekkel stúdiókkal, kiállítótérrel és nemzetközi rezidenciaprogrammal. A Papageno blog olvasói megismerhetik az aqb kreatív közösségét, az itt alkotó művészeket, és bepillanthatnak egy itthon még egyedülállónak számító kortárs intézmény mindennapjaiba.

Ezek a héten az elsősorban köztéri, public art munkáiról és akcióiról ismert Sugár Jánossal beszélgettünk, aki szobrásznak tanult, de igazi mesterének Erdély Miklóst tekinti. Tagja volt az Indigo csoportnak, dolgozott televíziós műsorokban, rádióban, és a Magyar Képzőművészeti Főiskola Intermédia Tanszékének 1990-es alapítása felerészben az ő nevéhez is fűződik. Korai, „soxorosító” grafikai sorozatai jelenleg az art quarter budapest kiállítóterében láthatók.

Ide kapcsolódik:
Sugár János: „A művészet annál hatásosabb, minél nagyobb konfliktust okoz"

Az osztrák fővárosban élő, számos elismeréssel rendelkező zeneszerző, Varga Judit 2013 óta oktat a bécsi Zeneakadémián. Szakmai munkáját ezentúl a multimédiás és alkalmazott zeneszerzés professzoraként folytatja. Varga Juditot közel száz jelentkezőből, két éven keresztül zajló meghallgatások során választották ki a megüresedett pozícióra, amelynek keretében nem csak az alkalmazott, de hagyományos zeneszerző szakon tanuló hallgatókat is oktatja majd.

Ide kapcsolódik:
A bécsi Zeneakadémia professzoraként folytatja Varga Judit

Izgalmas kiállítások nyíltak a héten. A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című tárlata. Honfoglaló vezérek 1700 körül készített portrésorozatából nyílt kiállítás április 30-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban: A nyolc festmény közül hét a magyar őstörténet hun és magyar mondai alakjait – Árpád, Gyula, Kadocsa, Kund, Lehel és Örs vezéreket, valamint Attila királyt -, a nyolcadik Mátyás királyt ábrázolja.

Az 1919-ben, Kelebiában elhunyt Csáth Géza egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon. Írásművészetétől azonban aligha választható el az összművészeti látásmód, és az az összetett, szinesztéziaszerű világérzékelés, amelyen keresztül illatokban, színekben gondolkodott és zenével érzett. A Petőfi Irodalmi Múzeum április 30-án nyílt, A varázsló halála című Csáth-tárlata ezt a sokszínű életet és életművet mutatja be.

Ide kapcsolódik:
100 éve hunyt el Csáth Géza - Emlékkiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Több mint száz év lappangás után előkerült kubista remekmű, Dénes Valéria Bruges-t, a belga kisvárost ábrázoló monumentális festménye nemcsak a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának szenzációja, hanem a magyar művészettörténet felbecsülhetetlen értékű nyeresége is. A május 15-i árverésen 216 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők, melyek között olyan nevek szerepelnek, mint Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Scheiber Hugó és a londoni Tate Modernben hamarosan önálló kiállítással jelentkező Maurer Dóra.

Ide kapcsolódik:
107 év után előkerült kubista remekműre is licitálhatunk a Virág Judit Galéria aukcióján

Jó hír a vidéki operarajongóknak, hogy a műfaj legjobb hazai előadóival a következő évadban is találkozhatnak: 52 helyszínen csaknem 24 ezer néző és több mint 82%-os látogatottság mellett ért véget a Magyar Állami Operaház a Filharmónia Magyarországgal közös 2018/19-as Operát az Operából! turnéja. A sikeren felbuzdulva a budapesti intézmény a következő évadban is folytatja a sorozatot, a Nabucco, a Parasztbecsület és a Carmen koncertszerű előadásaival.

Ide kapcsolódik:
Jövőre folytatódik az Opera belföldi turnéja

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X