Papageno Radio
Da capo Fókuszban a hét legígéretesebb fiatal magyar tehetségei – heti hírösszefoglaló

Fókuszban a hét legígéretesebb fiatal magyar tehetségei – heti hírösszefoglaló

2019 tizenkilencedik hetében hírt adtunk arról hogy jó néhány klasszikus angolszász gyerekkönyv, például az Óz a nagy varázsló első kiadása került egy amerikai online gyűjteménybe, és  ingyenesen elérhető a Róma magyar emlékhelyeit bemutató telefonos applikációVárjon Dénes átvette a legrangosabb nemzetközi komolyzenei hanglemezdíjatFarkas Mira lépett fel Tan Dun hárfaversenyének kínai ősbemutatóján, a fiatal művésszel ennek kapcsán beszélgettünk. De a legnagyobb szenzáció az, hogy döntőbe jutott Pusker Júlia a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Versenyen.

A döntőre a brüsszeli BOZAR-ban kerül sor május 20-25. között, amely során esténként két versenyző a saját maga által választott versenyművel lép színpadra, valamint egy kifejezetten erre az alkalomra készült, korábban még nem publikált Kimmo Hakola-művet fog játszani. A finalistákat a Belga Nemzeti Zenekar kíséri majd Hugo Wolff vezetésével. Az előzetes beosztás szerint Pusker Júlia május 23-án, 20 órakor Beethoven D-dúr koncertjével lép színpadra. A döntőt ide kattintva követhetjük élőben.

Stark János Mátyás

A héten már tudósíthattunk fiatal magyar muzsikusok sikereiről. Stark János Mátyás 3. díjat nyert a Rising Stars Grand Prix 2019 – International Music Competition Berlin nevű zenei versenyen. A versenyre bármilyen nemzetiségű zenész nevezhetett. Az elmúlt években körülbelül 40 ország több mint 100 pályázója vett részt a versenyen, mely idén is hasonló érdeklődés mellett zajlott le. A versenyen még egy magyar helyezés született: Wendler Enikő fuvolista szintén 3. díjat kapott saját kategóriájában.

A jövő ígéretes muzsikusai Győrben az eddigieknél sokkal jobb körülmények között készülhetnek, hiszen felújították a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium 114 éves épületét. Az 1905-ben átadott épületbe az 1950-es évek elején költözött a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Idén megszépült a homlokzat, kicserélték a nyílászárókat és korszerűsítették a tornaszobát. Baross Gábor igazgató kiemelte, az elmúlt 34 évben nem volt ilyen mértékű felújítás az épületben. Nemcsak a főépület, hanem a legendás „kisház”, a zenetermek otthona is megújult. „A tornaszoba pedig különösen fontos a zenészek számra, hiszen több órát görnyednek a hangszereikkel és szükséges számukra a testmozgás.”

Ide kapcsolódik:
Felújították a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium 114 éves épületét

Maradjunk még a pálya elején álló művészeknél: kiválasztották az Eötvös Péter Alapítvány fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek meghirdetett mentorprogramjának résztvevőit, és idén elindul a nagyzenekari mentorkoncertek sorozata a MR Szimfonikus Zenekarral és a Pannon Filharmonikus Zenekarral.

Heti blogajánló

Oroszlánkörmök blogunkban a zene-, a színház- és tánc- és a képzőművészet fiatal tehetségeit mutatjuk be. Olvasóink olyan alkotókat és előadókat ismerhetnek meg általunk, akik még az első lépéseket teszik meg, épp csak az első versenygyőzelem, kiállítás vagy fellépés után vannak, de érdemes rájuk már most figyelni. Legutóbb Laki Pétert, a Budapesti Operettszínház művészét, a XI. Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny egyik győztesét kérdeztük.

A JM blog a Jeunesses Musicales nemzetközi szervezettel együttműködve készül. Itt hazai és külföldi versenyeredményekről, versenyfelhívásokról, próbajátékokról, mesterkurzusokról, táborokról, mentori programokról, ösztöndíjakról adunk hírt.

 

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!