Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo A hét fókuszában a magyar film – heti hírösszefoglaló

A hét fókuszában a magyar film – heti hírösszefoglaló

2019 huszonkettedik hetében a belga közönség is kipróbálhatta a BFZ egyedi meglepetéskoncertjét, feltárták a budai várat védő 16. századi Erdélyi bástya maradványait, és új zenekart alapított Daniele Gatti Milánóban. A dániai Aarhusban május 30. és június 2. között rendezték Észak-Európa egyik legnagyobb nemzetközi a cappella versenyét. A megmérettetésen a magyar Jazzation szerezte meg az első helyet. A híreket azonban a filmesek uralták.

A hét blogja: Táncmesék

Érdeklik az izgalmas történetek a tánc világából régről és korunkból? Akkor kövesse Táncmesék blogunkat! Bemutatjuk a tánctörténet meghatározó személyiségeit, táncosokat, koreográfusokat, és megosztjuk a külföldi táncszcéna tanulságos történeteit.

A héten adtunk arról hírt, hogy online hozzáférhetővé teszik a legendás német táncos és koreográfus, Pina Bausch egyedülálló művészeti hagyatékát. Az archívum összesen 9000 videót kétszázezer fotót és számtalan produkciós dokumentumot tartalmaz Pina Bausch összesen 46 művéről. A Táncmesékben hamarosan Pina Bauscht is megismerhetik!

- hirdetés -

Filmes szempontból izgalmas hét áll mögöttünk. Dobos Tamás kapta Genezis című alkotásért a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Három magyar rövidfilm a versenybe, a felújított János vitéz és Macskafogó pedig a klasszikusok szekciójába kapott meghívást az animációs filmek rangos nemzetközi seregszemléjén, amely június 10-én kezdődik a franciaországi Annecyban.

- hirdetés -

Az Oscar-díjra jelölt magyar animációt, a Ruben Brandt, a gyűjtőt sokan eleve művészeti tudástárnak, akciófilmbe kódolt lexikonnak fogták fel, amely híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között. A film számtalan művészeti utalást tartalmaz, melyekből első nézésre nem is vesz észre mindet a néző. Ezeket a titkokat fedi fel egy most induló oldal, amely a filmben Milorad Krstić rendező által újraértelmezett 300 művészeti alkotásról és annak eredetijéről mesél – iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt –, segítve, hogy az élményből tanulás legyen, a tanulásból pedig élmény.

Ide kapcsolódik:
Online lexikon segít feltárni a Ruben Brandt, a gyűjtő titkait

A világ minden tájáról, még Izlandról is érkezett pályázat a Bartók Világverseny 2019-es zongora fordulójára. A nemzetközi összehasonlításban is igen nehéz kötelező repertoár nem tántorította el az ifjú zongoristákat: érkezett jelentkezés Tajvanról, Oroszországból és Svájcból, több versenyző jelezte részvételét az Egyesült Államokból és Japánból is. A Zeneakadémia előzsűrije – Dráfi Kálmán egyetemi tanár, a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, valamint Eckhardt Gábor és Falvai Katalin zongoraművészek – 38 indulót választott az első körben továbbjutó versenyzők közé. Ők biztosan a zongora mellett töltik a nyarat!

Ide kapcsolódik:
38 zongorista kezdheti meg a 2019-es Bartók Világversenyt  

Önök viszont koncertekkel, színházi előadásokkal tölthetik az időt, hiszen június 1-jén hivatalosan is elindul a nyári fesztiválszezon. Júniusi programajánlónkban igyekeztünk a legszélesebb területről válogatni, hogy minden olvasónk megtalálja az érdeklődésének megfelelő eseményt!

Külföldön is zajlanak a nyári művészeti fesztiválok. Tarr Béla hajléktalansággal és kirekesztettséggel foglalkozó új művészeti produkciója, a Missing People a Bécsi Ünnepi Heteken (Wiener Festwochen) mutatkozik be június 13-án az osztrák főváros Múzeumi negyedének E fesztiválcsarnokában.

Ide kapcsolódik:
Tarr Béla új művészeti produkcióját mutatják be a Bécsi Ünnepi Heteken

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.