Kitüntetésektől fesztiválnaplóig – heti hírösszefoglaló

Fischer Iván, Fischer Ádám, Marton Éva, Kurtág György

2019 huszonötödik hetében hírt adtunk arról, hogy elhunyt Horváth Ádám rendező, Budapest díszpolgára lett Béres Ilona és Kállai Kiss Ernő is, csúcstechnológiával rekonstruálják a Notre-Dame akusztikáját, baleset ért egy 16 millió forintos légy plasztikát, és arról is, hogy elárverezik Vincent van Gogh revolverét.

A hét blogja: Debrecen

Hívják kálvinista Rómának, cívisvárosnak, Petőfi pedig a kevéssé hízelgő „szalonnás” jelzőt aggatta rá – de milyen ma valójában a második legnagyobb magyar város kulturális élete? Ennek járunk utána blogunkban. Tudta például, hogy Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából nyílt nemrég kiállítás a Déri Múzeumban? Vagy azt, hogy Káli Gábor lesz a Kodály Filharmonikusok első vendégkarmestere?

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban működő Kennedy Központ 2005 óta ítéli oda a Gold Medal in the Arts kitüntetést olyan személyeknek, akik kiemelkedő pályafutásuk révén a világ legjelentősebbjei közé tartoznak, és maguk is inspirációként hatnak a nemzetközi művészeti életben. A rangos amerikai kitüntetést idén Marton Éva, Kurtág György, Fischer Ádám és Fischer Iván vehették át.

Az évzáró Csillagóra gálaesten a Magyar Állami Operaház is jutalmazta az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit. Átadták a kamaraénekesi címeket, A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja kitüntetést, továbbá a zenekari, énekkari és balettkari kamaraművészi elismerést. A gálát megelőzően átadták az Opera azon elismeréseit is, amelyeket a dalszínház egykori jeles művészeinek és kiemelkedő egyéniségeinek emlékére alapítottak.

Ide kapcsolódik:
Elismerésben részesültek az Operaház művészei

A héten zajlott a Bartók Plusz Operafesztivál. Az érdeklődőket gálahangverseny és klasszikus operaelőadás, ősbemutató és utcabál is várta, továbbá láthatták Igudesman & Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorát is, de szerepelt a programban Eötvös Péter Az Aranysárkány című, Roland Schimmelpfennig színdarabja alapján született operájának magyarországi bemutatója, a fesztivál operaíró versenyének győztese és egy ritkán hallható Mascagni-darab is. Az eseményekről minden nap tudósítottunk, beszámolóinkban igyekeztünk átadni az előadások és a kísérőrendezvények különleges hangulatát.

Eötvös Péter: Aranysárkány – forrás: Bartók Plusz Operafesztivál

A párizsi Louvre őszre tervezi az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinci munkásságának szentelt jubileumi kiállítását, melynek során a Mona Lisa a VR-technika segítségével elevenedik majd meg. Az október 24-től egészen február 20-ig tartó tárlaton a Louvre közönsége először élheti majd át a virtuális valóság élményét, amit a múzeum a HTC Vive Arts vállalattal együttműködésben valósít meg egy különleges üvegfal segítségével.

– forrás: HTC Vive Arts

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Emlékmúzeumában június 21-én időszaki tárlat nyílt, Kodály Zoltán rokon népek körében – Vikár László Kodály-hagyatéka címmel. A várhatóan legalább egy éven át látható kiállítás a Kodály-tanítvány Vikár László hagyatékából válogat, amelynek túlnyomó többsége Kodály autográf kotta, a többi levelezés, fénykép. A dokumentumokon keresztül megismerhető az a gyűjtőmunka, amelyet Vikár a Volga–Káma-vidékén élő nyelvrokonaink és a velük együtt élő népek körében 1958 és 1979 közötti útjain végzett.

Ide kapcsolódik:
Kiállítás nyílt Kodály és Vikár Volga–Káma vidéki kutatásairól

Beszélgettünk egy pályakezdő színművésszel, Czvikker Lillával, valamint Szigeti Csongor intermédia-művésszel, és mutattunk egy reklámot is, ami azonnal kivágta a biztosítékot minden zeneértőnél. Olvasóink is lassan szabadságra indulnak, a pihenés idejére két felvételt ajánlunk: nálunk megnézhetik a Budapesti Fesztiválzenekar TérTáncKoncertjét, illetve az Operaház Eiffel Műhelyházát nyitó előadását is.