Papageno Radio
Da capo Kitüntetésektől fesztiválnaplóig – heti hírösszefoglaló

Kitüntetésektől fesztiválnaplóig – heti hírösszefoglaló

2019 huszonötödik hetében hírt adtunk arról, hogy elhunyt Horváth Ádám rendező, Budapest díszpolgára lett Béres Ilona és Kállai Kiss Ernő is, csúcstechnológiával rekonstruálják a Notre-Dame akusztikáját, baleset ért egy 16 millió forintos légy plasztikát, és arról is, hogy elárverezik Vincent van Gogh revolverét.

A hét blogja: Debrecen

Hívják kálvinista Rómának, cívisvárosnak, Petőfi pedig a kevéssé hízelgő „szalonnás” jelzőt aggatta rá – de milyen ma valójában a második legnagyobb magyar város kulturális élete? Ennek járunk utána blogunkban. Tudta például, hogy Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából nyílt nemrég kiállítás a Déri Múzeumban? Vagy azt, hogy Káli Gábor lesz a Kodály Filharmonikusok első vendégkarmestere?

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban működő Kennedy Központ 2005 óta ítéli oda a Gold Medal in the Arts kitüntetést olyan személyeknek, akik kiemelkedő pályafutásuk révén a világ legjelentősebbjei közé tartoznak, és maguk is inspirációként hatnak a nemzetközi művészeti életben. A rangos amerikai kitüntetést idén Marton Éva, Kurtág György, Fischer Ádám és Fischer Iván vehették át.

Az évzáró Csillagóra gálaesten a Magyar Állami Operaház is jutalmazta az eltelt évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit. Átadták a kamaraénekesi címeket, A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja kitüntetést, továbbá a zenekari, énekkari és balettkari kamaraművészi elismerést. A gálát megelőzően átadták az Opera azon elismeréseit is, amelyeket a dalszínház egykori jeles művészeinek és kiemelkedő egyéniségeinek emlékére alapítottak.

Ide kapcsolódik:
Elismerésben részesültek az Operaház művészei

A héten zajlott a Bartók Plusz Operafesztivál. Az érdeklődőket gálahangverseny és klasszikus operaelőadás, ősbemutató és utcabál is várta, továbbá láthatták Igudesman & Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorát is, de szerepelt a programban Eötvös Péter Az Aranysárkány című, Roland Schimmelpfennig színdarabja alapján született operájának magyarországi bemutatója, a fesztivál operaíró versenyének győztese és egy ritkán hallható Mascagni-darab is. Az eseményekről minden nap tudósítottunk, beszámolóinkban igyekeztünk átadni az előadások és a kísérőrendezvények különleges hangulatát.

Eötvös Péter: Aranysárkány – forrás: Bartók Plusz Operafesztivál

A párizsi Louvre őszre tervezi az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinci munkásságának szentelt jubileumi kiállítását, melynek során a Mona Lisa a VR-technika segítségével elevenedik majd meg. Az október 24-től egészen február 20-ig tartó tárlaton a Louvre közönsége először élheti majd át a virtuális valóság élményét, amit a múzeum a HTC Vive Arts vállalattal együttműködésben valósít meg egy különleges üvegfal segítségével.

– forrás: HTC Vive Arts

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Emlékmúzeumában június 21-én időszaki tárlat nyílt, Kodály Zoltán rokon népek körében – Vikár László Kodály-hagyatéka címmel. A várhatóan legalább egy éven át látható kiállítás a Kodály-tanítvány Vikár László hagyatékából válogat, amelynek túlnyomó többsége Kodály autográf kotta, a többi levelezés, fénykép. A dokumentumokon keresztül megismerhető az a gyűjtőmunka, amelyet Vikár a Volga–Káma-vidékén élő nyelvrokonaink és a velük együtt élő népek körében 1958 és 1979 közötti útjain végzett.

Ide kapcsolódik:
Kiállítás nyílt Kodály és Vikár Volga–Káma vidéki kutatásairól

Beszélgettünk egy pályakezdő színművésszel, Czvikker Lillával, valamint Szigeti Csongor intermédia-művésszel, és mutattunk egy reklámot is, ami azonnal kivágta a biztosítékot minden zeneértőnél. Olvasóink is lassan szabadságra indulnak, a pihenés idejére két felvételt ajánlunk: nálunk megnézhetik a Budapesti Fesztiválzenekar TérTáncKoncertjét, illetve az Operaház Eiffel Műhelyházát nyitó előadását is.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!