Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Kórusok a figyelem középpontjában – heti hírösszefoglaló

Kórusok a figyelem középpontjában – heti hírösszefoglaló

2019 harmincadik hetében bemutattuk Hermann Nitsch bécsi kiállítását, amelyen magyar vonatkozású képek is találhatók, hírt adtunk arról, hogy a prága Lennon-fal veszélynek van kitéve, és felhívtuk a figyelmet arra is, hogy aki nem tud augusztus 4-ig elmenni a Szépművészeti Múzeumba, ősztől a Magyar Nemzeti Galériában láthatja Renoir Fekvő női aktját.

A hét blogja: Fesztivál Akadémia

2019-ben július 20-28. között rendezték meg a Fesztivál Akadémia Budapest elnevezésű kamarazenei programsorozatot, amelyen a koncertek mellett zenés séta, előadások, fotókiállítás és kerekasztal-beszélgetések is várták az érdeklődőket. A programokról Hózsa Zsófia írt naplót. A személyes hangvételű bejegyzések segítenek felidézni a résztvevőknek az átélt élményeket, aki pedig idén nem vett részt a fesztiválon, biztosak vagyunk, hogy az írásokat olvasgatva, a fotókat nézegetve jövőre nem hagyja ki a fővárosi nyár legfontosabb klasszikus zenei rendezvénysorozatát!

- hirdetés -

Olvasóink tudják, hogy Kórusblogunkban kitüntetett figyelemmel kísérjük a hazai és a nemzetközi kóruséletet. A héten több bejegyzéssel is gyarapodott a blog, amelyekben jelentős sikerekről számoltunk be.

- hirdetés -

A napokban jelent meg a Kodály Kórus Debrecen Hegyek, fák, füvek című lemeze az Auris Kiadó gondozásában, amelyen Orbán György négy nagyszabású kóruskönyvének mind a 25 darabja hallható Szabó Sipos Máté karnagy vezényletével. A kiadvány egy exkluzív kísérőfüzetet is tartalmaz, melyben helyet kaptak Orbán György szerzői jegyzetei, valamint a dalokban szereplő versek szövegei magyar és angol nyelven is.

Ide kapcsolódik:
Orbán György műveiből készített lemezt a Kodály Kórus Debrecen

Egy év után ismét fellép a Nemzeti Ifjúsági Kórus, amely 2018-ban, a Kodály-emlékév alkalmával alakult meg. Idén nyáron először a Kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon mutatkoztak be, augusztus 21-én a Pesti Vigadóban hallhatja a közönség az együttest. A Nemzeti Ifjúsági Kórus 2019-ben meghívást kapott a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének országos konferenciájára, ahol nemcsak a műsorát mutatja be, hanem a karnagyok vezetésével egy workshop keretében ízelítőt ad a brit szakembereknek a felkészülési munkáról, a próbafolyamatról is.

Ide kapcsolódik:
Brit szakmai fórumra kapott meghívást a Nemzeti Ifjúsági Kórus

A Nemzetközi Kóruszenei Szövetség „World Choral EXPO” rendezvénye egy olyan esemény, amely a nemzetközi kórusközösség számára nyújt segítséget a nemzetközi kórusmozgalom vérkeringésébe való aktív kapcsolódáshoz. Az IFCM World Choral EXPO három fő eleme: a kórusoktatás, kórushangversenyek megrendezése és kiállítások szervezése. Az idei eseményen két magyar kórus, a Mindszenty Zsuzsánna vezette Musica Nostra nőikar és a Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkar kapott meghívást.

Ide kapcsolódik:
Két magyar kórus is meghívást kapott a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség EXPO-jára

A kóruséneklés alapvető pedagógiai-elméleti munkái közé tartoznak Kodály Zoltán írásai., amelyeket angol nyelven nem adták még ki. A komoly adósságot, Kodály zenepedagógiai tárgyú írásainak, beszédeinek és interjúinak nemzetközi érdeklődésre is számot tartó gyűjteményének kiadását, nemrégiben sikerült törleszteni. A könyv szerkesztője a közelmúltban elhunyt Kodály-kutató, Ittzés Mihály.

Ide kapcsolódik:
Angol nyelven is kiadták Kodály zenepedagógiai írásait

Végül pedig két nem kórusokról, de énekesekről szóló hír, amely Szegedről érkezett: felavatták Simándy József operaénekes bronz mellszobrát a Dóm tér Nemzeti Pantheonjában, és megnyílt a Bob Dylan félszáz képzőművészeti alkotásából összeállított tárlat Életem az utca, ahol járok címmel a Reök-palotában.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.