Papageno Radio
Da capo Berlinből, Londonból és New Yorkból is magyar sikerek híre érkezett – heti...

Berlinből, Londonból és New Yorkból is magyar sikerek híre érkezett – heti hírösszefoglaló

2019 harminckettedik hetében irodalmi kincsekre bukkantak a most megnyíló Kafka-trezorban, befejezték Mozart félbehagyott c-moll miséjét, felépült a világ legnagyobb vertikális koncertzongorája, új zenei világrekord született de számunkra a legtöbb örömet, izgalmat természetesen a magyar művészek nemzetközi sikerei jelentették.

A hét blogja: Könyv-papír-olló

Blogunkban egy restaurátor szemével vizsgáljuk a könyvet és a papírt, azt, hogy milyen munkafolyamatokon keresztül, milyen technikákat és anyagokat alkalmazva jutunk el, egy kupac látszólag használhatatlan papírtól a helyreállított műtárgyig. A Liszt Ferenc Emlékmúzeum Liszt Ausztriában című kiállításának kapcsán Bősze Tímea a rendkívül szerteágazó restaurátori munkát mutatta be.

A Forbes magazin híre szerint a New York-i Broadway-n már dolgoznak A padlás című darab amerikai adaptációján, az olvasópróbákon Presser Gábor zeneszerző is részt vett.A félig mese, félig musical szövegkönyvét Horváth Péter és Sztevanovity Dusán írták, az ősbemutató 1988. január 29-én volt a Vígszínházban. Ez minden idők legsikeresebb magyar musicalje. Népszerűségét mutatja, hogy 2016. december 5-én tartották a Vígszínházban a 900. előadást, a Színházi adattár pedig összesen 44 magyar nyelvű premiert listáz belőle.

Maurer Dóra műveiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modern múzeumban augusztus 5-én. A magyar művésznek ez lesz az első önálló tárlata Nagy-Britanniában. Az ingyenesen látogatható kiállítás 2020 júliusáig várja az érdeklődőket a világhírű intézményben.A kiállításon a Kossuth-díjas művész hozzávetőleg 35 munkáját mutatják be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket és festményeket, amelyek bemutatják pályafutásának sokszínűségét. A tárlat több mint öt évtizedet ölel fel az 1937-es születésű alkotó pályafutásából. A kiállítás hatalmas szakmai siker, ennek kapcsán műgyűjtés iránt érdeklődőknek kötelező olvasmány lehet szakblogunk gazdájának, Martos Gábornak az írása.

Ide kapcsolódik:
London előtt, London után - Mennyit ér egy Maurer Dóra-kép a műtárgypiacon?

2018-ban alapították meg és adták át először az OPUS KLASSIK német zenei díjat, alapítói között megtalálhatók lemez- és zeneműkiadók, a függetlenek szervezete, valamint fesztiválintendánsok. A legjobbakat 24 kategóriában díjazzák, a nomináltak között több magyar művész is megtalálható. A díjátadó idén október 13-án lesz a berlini Konzerthausban.

A magyar várományosok listája az alábbi cikkünkben található.

Ide kapcsolódik:
Baráth Emőke három kategóriában esélyes az Opus Klassik díjra

A legtöbb egyéni jelöléssel bíró magyar Baráth Emőke, akit Az év énekesnője, Az év fiatal művésze, Az év szólistája kategóriában is jelölték Voglio Cantar című, Barbara Strozzi darabjaira fókuszáló lemezéért, amely a Gramofon áprilisi listájának élére került. Az énekesnő az Ombra mai fu című albumon is közreműködik, a lemez szintén több kategóriában várományosa a díjnak.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!