Papageno Radio
Da capo Magyar sikerek Japántól Argentínáig – heti hírösszefoglaló

Magyar sikerek Japántól Argentínáig – heti hírösszefoglaló

2019 harmincnyolcadik hetében beszámoltunk arról, hogy a  legjobb animációs film díját nyerte Rófusz Ferenc alkotása Argentínában, Tabajdi Ádám lett a japán Kitara-koncertterem rezidens orgonistája, Magyar Örökség Díjat kapott Snétberger Ferenc, átadták a népművészet kategória Junior Prima díjait, de arra is büszkék lehettünk, hogy Wagner-szerepben áll színpadra Mexikóban Cser Krisztián, és hogy Balogh Eszter is fellép a 2020-as londoni Händel Fesztiválon.

A hét blogja: CAFe Budapest

Több mint száz kortárs és világzenei koncert, jazz- és táncelőadás, képzőművészeti és irodalmi program várja a közönséget a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon október 4-20. között. Blogunkól megismerheti a fellépőket, az előadott műveket, betekinthet a kulisszák mögé, és izgalmas interjúkat, riportokat, exkluzív beszámolókat olvashat az ősz legfontosabb fesztiváljáról.

Bemutattuk a Bartók Világverseny díjazottjait: a győztest, Szokolay Ádámot, a legfigatalabb versenyzőt, Balogh Ádámot, valamint Amerikában élő, magyar családba született, magyarul tökéletesen beszélő Peter Klimót.

A National Concert Hall Tautos Namai nemzetközi, nyílt, titkos tervpályázaton a Robert Gutowski Architects által tervezett zenei és kulturális központot a legjobb hét koncertterem közé válaszotották Vilniusban. A 248 érvényes pályázati terv közül a Snøhetta, Czukrowicz, Windsant alkotta zsűri a legkiválóbb alkotások közé emelte a magyar mérnökök munkáját.

Ide kapcsolódik:
Magyar építészek koncertterme került a legjobbak közé

A néhány napja elhunyt Konrád György kívánsága volt, hogy a német fővárosban őrizzék és gondozzák irodalmi munkásságát. Konrád György 1997-től 2003-ig vezette a Berlini Művészeti Akadémiát, elnöki tevékenységének hat éve alatt a vasfüggöny leomlását követő új európai gondolkodásmódról folytatott élénk viták színhelyévé tette az intézményt és elkötelezetten küzdött az egykor elszigetelt kelet-európai államok integrációjáért egy új Közép-Európába.

Konrád György Kossuth-díjas író érkezik a 85. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi műsorra a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban 2018. április 5-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nem csupán a népzenei Junior Primák miatt került a nép- és világzene a hét fókuszába.

Oroszlánkörömök rovatunkban bemutattok Csenki-Túri Lucát, aki 2018-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népi vonós szakirányán. Hegedűjátékát technikai felkészültség, stílushű előadásmód, sokszínű és alapos repertoárismeret jellemzi. Fontos számára a még többnyire feltérképezetlen népzenei dialektusok hangszeres zenéjének precíz elsajátítása, amely zenekarát, a moldvai csángók dallamait autentikus módon feldogozó Korindát is jellemzi. Az együttesnek néhány napja jelent meg az első lemeze, ennek kapcsán beszélgettünk a fiatal hegedűssel.

Ide kapcsolódik:
Csenki-Túri Luca: „A népzenei gyűjtőutak bátorságot adtak, hogy vállaljam a saját stílusom”

Több mint két évtizede indult el az Utolsó Óra program, az ezredforduló legnagyobb szabású népzene- és néptánc-gyűjtési vállalkozása. A Hagyományok Háza Új Pátria kiadványa e szerteágazó munka erdélyi táncgyűjtéseinek metszete, amely a sorozat első DVD-je.

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar egyedüli magyar fellépőként koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel Tamperében rendeznek. A jubileumi, 25. World Music Expót október 23-tól 27-ig tartják a finnországi városban. A Romano Drom október 24-én este mutatja be műsorát a világ minden pontjáról érkező zenei szakembereknek és közönségnek az OffWomex showcase program keretében.

Ide kapcsolódik:
A Romano Drom képviseli Magyarországot a legrangosabb világzenei eseményen

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!