Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo A hét és a magyar kultúra legjobbjai – heti hírösszefoglaló

A hét és a magyar kultúra legjobbjai – heti hírösszefoglaló

2019 negyvennyolcadik hetében átadták a Prima Primissima díjakat. Beszámoltunk a MÁV Szimfonikusok, a Kodály Filharmónia Debrecen, Földényi F. László, Érdi Tamás, Schiff András és egy Szabó Magda-műből készült film nemzetközi sikereiről, hírt adtunk magyar művészek Párizs melletti közös kiállításáról és az V. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyről. Milan Kundera visszakapta cseh állampolgárságát, Cecilia Bartoli operaigazgatói szerepre készül, az egyik legnépszerűbb klasszikus zenei online szolgáltató pedig ingyenes felületet indít.

A hét blogja: Adventi kalendárium

 

A Papageno három éve indult. Az első évben zeneművekre, a második évben színdarabokra nyíltak az adventi kalendárium ablakai. Idén december 1. és 24. között festményeket ismerhetnek meg, vannak köztük ismertek, sőt emblematikusak, és vannak egy-. és egy életmű fényében egészen meglepőek is.

- hirdetés -

A Pannon Filharmonikusok is csatlakozott azoknak a zenekaroknak a sorába, amelyek egy hosszú távú együttműködés keretében vállalják a közös munkát az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal, és közreműködnek a mentorkoncertek megvalósításában. A megállapodás részleteiről és az első hangverseny tapasztalatairól Eötvös Péter zeneszerzőt kérdeztük.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Eötvös Péter: „A Pannon Filharmonikusok szívesen veti bele magát a kortárs zenei feladatokba"

A Müpában, ahol Eötvös Péter az év művésze, világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében. A zenei motívumok által inspirált hangszobrokat a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös karácsonyi kampánya keretében a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhely mesterei készítették el.

Hangszobor-kiallítás – fotó: Posztós János

A Louvre-ból, az Ermitázsból és a Pradóból is érkeztek alkotások a budapesti Rubens-kiállításra, és újrarendezve, eddig raktárban őrzött alkotásokkal és nemzetközi művekkel kiegészítve nyílt meg a Munkácsy Mihály művészetét középpontba állító állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című új állandó tárlat a valóság ábrázolásának változásait járja körül, hat teremben, hat tematikára felfűzve.

Munkácsy Mihály: Siralomház – részlet – forrás: Wikipedia

A külföldi jó példákat igyekszünk bemutatni. Ezen a héten a Detroiti Szimfonikus Zenekar kezdeményezéséről adtunk hírt, ahol szerveztek már ifjúsági zenekart fiatal muzsikusoknak és közösségi együttest hobbizenészeknek. Új oktatási programjuk, a Detroit Harmony azt célozza, hogy a városban minden gyerek számára elérhetővé váljon a zenetanulás. A kezdeményezés széles körben érinti Detroit gazdaságát.

Ide kapcsolódik:
Kerüljön minden gyerek kezébe hangszer!

Dokumentumfilmet készítettek egy tengerészgyalogosról, aki részt vett az iraki háborúban. Az Exit 12: Moved by War (12-es kijárat: a háborútól megindítva) című dokumentumfilm azt dolgozza fel, hogyan lett a poszttraumatikus stressz-szindrómától szenvedő háborús veteránból koreográfus. Mielőtt ugyanis Roman Baca a seregbe belépett, tánctanulmányokat folytatott. A hadseregből 2006-ban szerelt le, és komoly problémát jelentett neki visszatalálni a civil életbe. Düh, depresszió, szorongás határozták meg mindennapjait, és attól is félt, hogy a felesége elhagyja. Az ő tanácsára alapított tánctársulatot. Az Exit 12 című koreográfiája a háborús élményeket dolgozza fel.

Ide kapcsolódik:
Nézze meg, hogyan lett koreográfus az amerikai háborús veteránból

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.