Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Csak a művészeti oktatásban rejlik a sikeres karrier titka? – heti hírösszefoglaló

Csak a művészeti oktatásban rejlik a sikeres karrier titka? – heti hírösszefoglaló

2019 negyvenkilencedik hetében nagydíjat nyert Pozsonyban a Magnificat Leánykar, művészeit díjazta a Pannon Filharmonikusok, és első helyezett lett Rozsonits Ildikó a grazi nemzetközi zongoraversenyen. Antikorrupciós díjal ismerék el a JM International szervezetet, Kecskés D. Balázs kapta az Istvánffy Benedek-díjat, megismertük az Esterházy Art Award idei kitüntetettjeit.

- hirdetés -

Egy korai El Greco-ikont fedeztek fel Kréta szigetén, ellopott Klimt-portré bukkant fel Olaszországban, és különleges maradványokra bukkantak a Budavári Palota építési időszakából.

- hirdetés -

Jelentős veszteségek érték a magyar kultúrát: elhunyt Ormos Mária történész, Varga Imre, a nemzet művésze és Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész.

A hét blogja: Kataliszt

Keljünk együtt virtuálisan útra, kövessük muzsikusok lábnyomát! A blog ellátogat szülőházaikba, lakóházaikba, barátaikhoz, ismerőseikhez, ahol ők is megfordultak, de templomokba, szállodákba, kávéházakba, és még sok másfajta, életükhöz, pályájukhoz kapcsolódó helyszínre, egészen a temetőkig – Magyarországon és külföldön. Kalauzunk hétről hétre, pontosabban keddről keddre Kocsis Katalin.

Konferencián értékelték a Zeneakadémián december 10-én „A tanulók képesség-kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben” című EFOP-projekt zenei területének eredményeit. A teljes projektet a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem konzorciuma dolgozta ki, és azon felhívásra született, amely a Nemzeti Alaptantervben meghatározott, művészettel nevelési és fejlesztési területekhez tartozó kompetenciák fejlesztésének, valamint a művészetoktatás módszertani fejlesztését célozza. A konferenciáról részletesen beszámoltunk.
Ide kapcsolódik:
A zenei nevelés módszertani megújítására fókuszál egy új szakmai program

Ha már zeneoktatás: Illés Szabolcs blogjában ezen a héten egy speciális, de nagyon fontos kérdést taglalt. „Az elmúlt hetekben az interneten, külföldi barátaimtól csupa olyan poszt került elém, melyekben amiatt keseregnek, hogy egy klasszikus zenész, vagy ezekben az esetekben még specifikusabban, egy régizenész számára egyre inkább képtelennek látszik a „zeneipar” világában „szabadúszóként” megélni.

Nyilvánvalóan ez egy lényegesen nagyobb és általánosabb problémakör elenyészően kicsi szegmense csupán, ettől azonban, úgy gondolom nem kevésbé fontos róla beszélni, gondolkodni, különösen ebben blogban, ami alapvetően ezeknek a zenészeknek a munkásságáról szándékozik szólni.”

Ide kapcsolódik:
Van-e élet a romantikán innen és túl?

A fiatal művészeket kiemelt figyelemmel kezeljük: Oroszlánkörmök rovatunkban pályájuk elején álló előadókt mutatunk be. A három fiatal zenész alkotta Terra Profonda illúziószerű szövegekre épülő, sokszor a szabadzene határain mozgó drámai megszólalásával hívta fel magára a figyelmet főképp a jazz- és bluesrajongók körében. Kiss Krisztiánnal, az együttes egyik alapítójával beszélgettünk a zenekar második lemezének megjelenésével kapcsolatban.

Ide kapcsolódik:
Kiss Krisztián: „Csak a zenére figyelünk”

Solymosi Máté, a Cimbaliband tagja nyerte el a legjobb népdalért járó díjat az első Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűversenyen. Jutalma egy neves hangszerkészítő mester, Kiss Franz által megalkotott „1891-es magyar hegedűcsoda lett”, ahogy a fiatal művész fogalmazott, akit a versenyen szerzett tapasztalatairól és a felkészülésről is kérdeztünk.

Ide kapcsolódik:
Solymosi Máté: „Az emberek igenis nyitottak az új gondolatokra”

Az ún. „nagyok” sem maradnak ki érdeklődésünk fókuszából. Ha már erre járt Arkagyij Volodosz, természetesen exkluzív interjút kértünk tőle. A zongoraművész kerülve minden sztárallűrt, személyes művészi magányából ritkán kilépve vált generációja egyik legjelentősebb előadójává, ráadásul nemzetközi versenyeredmények nélkül sikerült neki világkarriert befutni. Beszélgettünk vele példaképeiről, a számára fontos előadókról, a Horowitzcal való összehasonlítás bélyegéről, a gyakorlás fontosságáról, valamint a lemezfelvételek felelősségéről. Az interjú itt olvasható el, akár a következő felvétel alatt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!