Papageno Radio
Da capo Megfontolandó gondolatok – heti hírösszefoglaló

Megfontolandó gondolatok – heti hírösszefoglaló

2020 harmadik hetében tűzoltók képeivel világították ki a sydney-i operaházat, és egy első kiadású Shakespeare-összes került kalapács alá. Hírt adtunk arról, hogy Várdai István lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, Bucsi Réka is helyet kapott a Berlinale zsűrijében, és arról is, hogy Brahms-medállal ismerték el a 90 éves Christoph von Dohnányit.

A hét blogja: A hét kortárs zeneműve

 

Blogunkban időről időre a hazai kortárs zene legjelentősebb alkotásait mutatjuk be a szerzők személyes ajánlásával.

Számunkra a hét híre: Indul a Papageno Live! Első alkalommal az Operából közvetítünk.  Kortárs Opera Showcase címmel három új magyar operából mutat be részleteket a Zeneakadémiával közösen a Magyar Állami Operaház január 22-én 17 órától az Erkel Színház Bernáth Büféjében. Az ingyenes, regisztrációhoz kötött programot az Opera médiapartnereként közvetítjük, így élőben követhetitek majd az eseményeket a Facebook-oldalunkon.

Fontosnak tartjuk, hogy hasznos, akár átvehető külföldi példákat mutassunk. Ezen a héten egy igazán érdekes kezdeményezést mutattunk be: New York Brooklyn negyedében, Philadelphiában, de Torontóban, Ottawában, Halifaxben, St. Johnsban, Winnipegben is vannak olyan közkönyvtárak, amelyek újdonságnak számító kezdeményezésként hangszerek kölcsönzésével foglalkoznak. Ahol pedig nincs könyvtár, ott zenészek vették kézbe az ügyet.

Vajon mindig a férfi táncoson múlik egy pas de deux sikere vagy kudarca? Ezt a kérdést Rónai András balettművész segítségével válaszoltuk meg. A Magyar Nemzeti Balett táncosa humort sem nélkülöző videót készített, amelyben az együttes további kiváló tagjait, Majoros Balázst és Felméry Lilit is láthatják.

A pas de deux-ök ha nincsenek is kőbe vésve, de koreográfiájuk rögzített. A tánc világa azonban változik. Milyen változásokat hoz a következő évtized? Ezt is összeszedtük.

Ezen a héten is izgalmas interjúalanyaink voltak. Az Örkény Színház mutatta be Térey János utolsó drámáját. A Lót – Szodomában kövérebb a fű című előadás zenéjéről Fekete Gyula zeneszerzőt kérdeztük.

Ide kapcsolódik:
Cimbalom és János-passió – Fekete Gyulát kérdeztük a Lót... zenei világáról

A világhírű hegedűművész, Vagyim Repin aki minden idők legfiatalabbjaként nyerte meg a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Versenyt, rendszeres vendég Budapesten. Legközelebbi fellépésével a Cziffra Fesztivál és művészeti vezetője, Balázs János felkérésének tesz eleget, akivel február 23-án állnak majd közösen színpadra. Ennek kapcsán beszélgettünk vele a koncertről és Cziffra Györgyről.

Ide kapcsolódik:
Vagyim Repin: „Cziffra abban volt a legnagyobb, ami egy ponton túl taníthatatlan”

A világ első klezmer-operettje négy év után kerül újra a Budapesti Operettszínház repertoárjára, amit az évad végéig folyamatosan láthat majd a közönség. A darab jelentőségéről és a közelmúltbeli sikerekről a zeneszerzőt, a Budapest Klezmer Band vezetőjét, Jávori Ferencet kérdeztük.

Ide kapcsolódik:
Jávori Ferenc: „Ezer szállal kötődöm a Menyasszonytánchoz”

Huszonhat éve az Opera Zenekar oszlopos tagja, júniusban ő lett a Magyar Állami Operaház Kamaraművésze, ami, mint mondja, fontos visszajelzés arról, hogy jó úton jár. Kiss Sándor klarinétművésszel többek között arról beszélgettünk, mi jelenti a valódi kihívást a hivatásában.

Ide kapcsolódik:
Szólistaként a színpadon - Az Opera klarinétművészét, Kiss Sándort kérdeztük

Új kamarasorozatot indított a Kodály Filharmonikusok Debrecen, melynek művészeti vezetője az együttest jól ismerő, Salzburgban elő Bényi Tibor. A gordonkaművészt életpályájáról, a zenekarhoz fűződő viszonyáról és a sorozat január 21-i koncertjéről kérdeztük.

Ide kapcsolódik:
Bényi Tibor: „A híres nagyzenekarok többsége különböző kamaracsoportokból alakult”

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!