Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál „Cziffra György mindig is különleges volt számomra”

„Cziffra György mindig is különleges volt számomra”

Bősze Ádám nem szorul bemutatásra a klasszikus zene kedvelőinek körében. A méltán népszerű, a Bartók Rádióból és a Virtuózokból is jól ismert műsorvezető a Cziffra Fesztiválból is kiveszi a részét. Erről, Cziffrához fűződő viszonyáról, és a legendás zongoraművész kevésbé ismert levélírói szokásairól is érdekes dolgokat tudhattunk meg tőle.

- hirdetés -

– Ön lesz a hamarosan induló Cziffra Fesztivál programjainak a házigazdája. A hasonló felkéréseket komoly utánajárás, felkészülés követi, vagy az Ön esetében mindez rutinból megoldható?

- hirdetés -

– Bármilyen műsor alapos felkészülést igényel, ha más nem, a fesztivál minősége ezt mindenképp megköveteli. Viszont a munkámat segíti, ha a program szervezői elmondják, mit várnak tőlem.

Bősze Ádám

Ebből és az én egyéni improvizációmból születik meg aztán a végeredmény.

– Érzelmileg tud kötődni a Cziffra Fesztiválhoz?

– Egyrészt azért áll hozzám közel, mert rendkívül tisztelem Balázs Jánosban, hogy a saját karrierjének építése mellett időt és energiát szán a nagy előd, esetünkben Cziffra György emlékének ápolására, ráadásul egy ennyire komoly fesztivállal. Másrészt Cziffra György mindig is különleges volt számomra, egyedi, senkivel össze nem téveszthető játékmódjáért rajongok.

– Ön szerint a jelenlegi fesztivál életképes, komoly hagyománnyá válhat?

– Úgy gondolom, hogy amíg energia van mögötte, a fesztivál fenn tud maradni. Elsődlegesen Balázs János energiája, odaadása és alázata kell hozzá, ami a fesztivált is életre hívta. Jelen pillanatban az esemény a bevezetés szintjén van, bár már most egyértelműen szilárd alapokon áll. Idővel a Cziffra Fesztivál a budapesti kulturális élet egyik vezető eseményévé nőheti ki magát, minden esélye megvan rá, hogy ez sikerüljön.

– Fel tudná idézni, mikor hallott először Cziffráról?

– Pontosan nem tudom, hogy mikor hallottam róla először, azonban jól emlékszem, hogy amikor az 1986-os Liszt-centenárium keretein belül Cziffra zongorázott az Esztergomi bazilikában, nagyon nagy hatást tett rám. Maradandó élménnyé vált, ettől fogva tudom igazán, milyen nagy művész is volt.

Bősze Ádám fotó: Felvégi Andrea

– Említette, hogy műsorvezetőként improvizálnia kell, tehát egyfajta közös vonás felfedezhető fel Ön és Cziffra között.

– Jólesik a párhuzam, és valóban, szeretem az improvizációra bízni magam. Nagyon jó Cziffra fényében megjelenni, azonban

kettőnk nagysága egy mondatba sem tehető, nemhogy összemérhető lenne.

– Zenei antikváriumot működtet. Valaha került, ha átmenetileg is, Cziffra-jegyzet, vagy hozzá kapcsolható dokumentum a gyűjteményébe?

Bősze Ádám Zenei Antikvárium és Kézműves Kávézó

– Életem egyik első nagy vásárlása egy Cziffrának tulajdonított, kötetnyi levél volt. Emlékszem, egy gyűjtőtől vásároltam a kéziratokat nem kevés pénzért.

Rá két évvel ért a hidegzuhany:

kiderült, a leveleket nem Cziffra, hanem a felesége írta. Tehát antikváriusi pályám első, némi iróniával fogalmazzunk így, anyagi bukása Cziffra György nevéhez fűződik. Ettől függetlenül azt is megtudtam, hogy Cziffra nem nagyon szeretett levelet írni,

ezért mindig a felesége vállalkozott a „mostoha feladatra”.

Azóta már volt az antikváriumban Cziffra-dedikáció, lemezaláírás, ajánlás. Nagyjából egy éve tettem félre Cziffra-relikviákat Balázs Jánosnak, tudtam, aligha lehetnének jobb helyen.

– Cziffra több neves színpadon lépett fel világszerte. Tudna választani, hogy melyik koncertjét konferálta volna fel, kísérte volna végig, mint műsorvezető?

Tudjon meg még több érdekességet a közelgő Cziffra Fesztiválról ide kattintva.

– Nehéz kérdés, a választáshoz nem ártana Cziffra szinte összes koncertjét ismernem.

– Hadd segítsek. 1956. október 22. este, Cziffra Bartók II. zongoraversenyét zongorázza.

– Ha annak a koncertnek részese, ráadásul aktív részese lehettem volna, valószínűleg bekerülök a magyar zenetörténetbe, így erről már alighanem lemaradok.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.