Papageno Radio
Blogok Cziffra Fesztivál „Cziffrához hasonlóan lendületes, vibráló, egyedi bort hoztunk létre„

„Cziffrához hasonlóan lendületes, vibráló, egyedi bort hoztunk létre„

A Cziffra Fesztivál egyik kulináris különlegessége a Cziffra nevét viselő desszert mellett a legendás zongoraművészről elnevezett bor. Ahogy Cziffra György, úgy a zongorával illusztrált bor is felismerhető jegyeket birtokol. Takler András elárulta, hogyan született meg a virtuóz nedű.

– Kifejezetten a Cziffra Fesztiválra készítettetek bort. Hogyan találtak rátok a fesztivál szervezői?

– Igazából Balázs Jancsi barátja, Bakonyi Viktor, a Kárpát-medencei Borászok Találkozójának szervezője hívott fel tavaly május környékén a Cziffra bor készítésének gondolatával. Ekkor már nem volt ismeretlen számomra Balázs János neve, hiszen egy Lajkó Félixszel adott közös koncerten volt alkalmunk megismerni őt feleségemmel a MÜPÁ-ban. Balázs Jancsi személyében egy nagyon rokonszenves művészt ismerhettem meg. Megint eltelt egy év, hív Viktor, aki közreműködőként vett részt a fesztiválon, és megkérdezte, lenne-e kedvünk bort készíteni a fesztiválra. Mesélt kicsit Cziffra György pályájáról, életútjáról, különleges tehetségéről és tragédiáiról. Nem volt kérdés számomra, hogy egy ilyen megtisztelő felkérésre csak igent mondhatunk.

Nemcsak a mester zseniális zongorajátéka, de viszontagságos életútja is nagyon mélyen érintett.

Később a MOM Kulturális Központban megtárgyaltuk, milyen borról lenne szó, hány palack készüljön. Szeretnénk, ha kereskedelmi forgalomba is kerülne majd ez a különleges tétel.

– A Cziffra Fesztivál sajtótájékoztatóján a közönség ízelítőt kaphatott a bor megszületéséről.

Takler András

– Igen, megint csak Bakonyi Viktort kell említenem, aki mint a Promontor Tv tulajdonosa, a zene és a művészet elkötelezett híve. Az ő ötlete volt az, hogy a bor megszületéséről kisfilm szülessen. Nagy örömünkre az alkotó  zsűrihez a két Takler Ferenc és Balázs Jancsi mellé egy régi közös barátunk, Dr. Freund Tamás agykutató is csatlakozott. Tamásról tudtuk, hogy nagyon jól kóstol, de hogy Jancsi is ilyen járatos a borok kóstolásában, az számomra igen kellemes meglepetés volt. Hamarosan palackba kerül a Hommage à Cziffra névre keresztelt bor, melynek címkéje is igen egyedi lesz. A saját kéziratú kottából a zongorázó mester alakja tűnik elő.

– Tudtommal 2015-ös évjáratú a bor. Milyen fajták teszik ki?

– 30 % Syrah, 28 % kékfrankos, 20 % Cabernet Franc 12 % Cabernet Sauvignon, és 10 % Merlot alkotja. Egy kis standdal is jelen leszünk a MOM Kulturális Központban, hogy a látogatók a koncertek szünetében megkóstolhassák és meg is vásárolhassák a Cziffra bort.

Nézze meg videón, hogyan választották ki a Cziffra bor megfelelő arányait!

– Nem csak a nagy művészek, a jó borok is karakteresek. A tanninról, illatáról, ízéről mi mondható el? Testes bor született?

– Cziffrához hasonlóan lendületes, vibráló, egyedi karakterű bort hoztunk létre. A Syrah kapcsán meg kell említenem, hogy ilyen magas arányban ritka, hogy egy házasításban jelen van, de

a mesterhez méltóan életteli, virtuóz bor kerül majd a palackokba.

– Az igényesebb helyeken népszerű trend, hogy a bor mellé filmet választanak, amit aztán kóstolás közben levetítenek. Szerinted zenéhez is lehet kóstolni?

– Természetesen! Mondanék egy példát. Egyszer Kovács Tibor, a Hétszőlő birtok igazgatója elhívott minket Tokajba egy birtoklátogatásra, szállást pedig a Rákóczi-várban kaptunk. Szebbnél-szebb borokat kóstoltunk, majd távozása előtt otthagyott nekünk egy palack 6 puttonyos aszút, és ha jól emlékszem, Beethovent tett fel a lemezjátszóra. Kóstoltuk a bort, szólt a zene, – fantasztikus élmény volt.

Takler András

– Bartók és Cziffra neve nemzetközileg is ismert, valódi hungarikum. A magyar borok világban való jelenléte hogyan alakul?

– Lassan, de biztosan haladunk. A magyar bor a rendszerváltás után tért magához. A szakma véleménye is alátámasztja, hogy a tokaji vidéknek kell húznia az összes többi borvidéket. Évről-évre közelebb érünk ahhoz a célhoz, hogy a magyar bort nemzetközileg minél szélesebb körben ismerjék el. Ha a desszertborokat nézzük, bátran mondhatjuk, hogy Magyarország nagyhatalom, a tokaji aszú verhetetlen. A vörösborok tekintetében, ha lassabban is, de ugyancsak előrejutás tapasztalható. Tavaly például egy két Michelin-csillagos nottinghami étterem borlapjára sikerült felkerülni a Kékfrankos Reserve borunkkal.

Nagyon örvendetes látni, hogy Magyarország évről évre kedveltebb turisztikai célponttá válik, és ehhez a sikerhez Budapest varázsa, a kiváló termálfürdők, a világhírű zenei és kulturális élet mellett a magyar gasztronómia és a borok is egyre inkább hozzá tudnak járulni.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!