Papageno Radio
Címlap Elhunyt Hegyi Erzsébet zenepedagógus

Elhunyt Hegyi Erzsébet zenepedagógus

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fájdalommal tudatja, hogy január 24-én, életének 90. évében elhunyt Hegyi Erzsébet, a Zeneakadémia egykori kiváló tanára.

Legányné Hegyi Erzsébet zenepedagógus Nagykanizsán született 1927. november 4-én. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, a zongora szakon 1946 és 1949 között Szegedi Ernő, a karvezető- és énektanárképző szakon 1949 és 1951 között Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Ádám Jenő, Gárdonyi Zoltán és Forrai Miklós tanítványaként.

A napokban elhunyt Erkel Tiborról tanítványa és pedagógustársa, Némethy Attila zongoraművész emlékezett meg.

1951-től tanított a Zeneakadémián, az intézménynek 1980 óta egyetemi tanára volt. 1970 óta hazai és nemzetközi Kodály-tanfolyamokat vezetett tizenegy amerikai egyetemen, Angliában, Dániában, Japánban és a kecskeméti Kodály Intézetben. A Kodály-módszer szellemében számos pedagógiai művet, szolfézsgyakorlat-gyűjteményt, példatárat, módszertani munkát, elméleti tanulmányt publikált.

Az intézmény Komlós Katalin szavaival búcsúzik:

Gábry György, Hoffer Péter, Székely András, Vikár László, Pernye András, Tóth Margit, Kárpáti János, Bónis Ferenc, Hegyi Erzsébet

Hegyi Erzsébet a maga csendes és szerény módján pótolhatatlanul fontos szerepet játszott a Zeneakadémia oktatásának történetében. Több mint félévszázadon át volt az intézmény tanára; utolsó aktív éveiben ezt még megtoldotta a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában, 84 esztendős koráig végzett szolgálattal. Szolfézs- és zeneelmélet-tanárként generációkat nevelt – elsősorban Kodály Zoltán és Bárdos Lajos szellemében – a zenei készségfejlesztés útjaira, a harmónia- és formatan ismeretére, nagy tudással, türelemmel és szeretettel. A módszertan tanáraként évtizedeken át oktatta ezen tárgyak metodikáját, és vezette a hospitálás és gyakorlati tanítás munkáját. A mai közép- és felsőfokú oktatásban működő zeneelmélet-tanárok középgenerációjának többsége Hegyi Erzsébet alapos képzésének neveltje. Szerencsémnek tartom, hogy hosszú évtizedekig kollégája lehettem a Zeneakadémián, és több ízben tanítottunk együtt nyári Kodály-szemináriumokon az Amerikai Egyesült Államokban. Erzsikét végtelenül szerették tanítványai, külföldön is: mesterkurzusokat tartott az európai országokon kívül Amerikában és Japánban, mindenütt öregbítve a magyar zenei oktatás jó hírét.

Fáradhatatlan szorgalmának, munkabírásának köszönhetően számtalan kitűnő zenepedagógiai tankönyvet, példatárat, módszertani kalauzt publikált, magyar és angol nyelven, amelyek közül a nevezetes, kétkötetes Bach példatár a legismertebb: szolfézs-oktatásunk mindennapi kenyere.

Férjéhez, a 2006-ban elhunyt kiváló zenetörténészhez, Legány Dezsőhöz hasonlóan Hegyi Erzsébet is azok közé a minden látványosság nélkül dolgozó, etikailag is feddhetetlen tudós szakemberek és pedagógusok közé tartozott, akiknek a magyar zeneoktatás szilárd alapjait köszönhetjük.

Emlékét megőrizzük.

Előző cikkIgényesség és alázat
Következő cikk2017. február 1.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X