Papageno Radio
Címlap Gombamód szaporodó koncerttermek Európában?

Gombamód szaporodó koncerttermek Európában?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Londonban és Genfben azt remélik, a hamburgi Elbphilharmonie megnyitóját övező hype segítheti őket új koncerttermek építésében.

Novemberben érkeztek az első hírek arról, hogy a brit kormányzat anyagilag nem támogatja a fővárost a Centre for Music felépítésében, amelyben egy 1900 fős nagyterem mellett egy kamaraterem kapna helyet.

A berliniek ex-karmestere, Sir Simon Rattle, aki 2017 szeptemberétől tér vissza Londonba ki is fejtette véleményét az ügyben.

A Museum of London jelenlegi helyén állna az épület, amely a tervek szerint mintegy 278 millió fontba kerül, bár vannak vélemények, amelyek szerint ezek a költségek biztosan emelkedni fognak. A City of London Corporation 2,5 millió fontot biztosít a projekt üzleti terveinek kidolgozására, amit stílszerűen az Elphi megnyitásának napján jelentettek be. Sir Simon Rattle pedig reménykedhet, hogy ezzel a helyszínnel a Londoni Szimfonikusok új, állandó otthonra találnak, mert állítása szerint repertoárjuk ötöde fér csak be a Barbicanbe.

Moszkvában így csináltak olimpiai faluból koncertközpontot .

Mindeközben Genfben bemutatták a Cité de la Musique terveit, amelyben otthont kapna az Orchestre de la Suisse Romande, továbbá a zeneművészeti főiskola. 250 millió svájci frankra saccolják az összeget, amelyből létrejöhet a zenei központ. Ennek 85%-át magánbefektetőktől szeretnék összeszedni, a fennmaradó 15% biztosítójáról még nem szól a fáma. Ami biztos, hogy 2022-es megnyitóval számolnak, és egy építészeti tervpályázatot írnak ki arra, hogyan a komplexum hogyan nézzen ki.

De hogy hozzánk közelebbi építkezésről is megemlékezzünk: a Sinfonia Varsovia a maga koncerttermét a lengyel főváros egykori textilipari negyedében Kamionek kerületben kapja meg. Az átadás 2022-ben lesz.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint ezek az évszázad legszebb koncerttermei.

Promóció

X
X